Mākslas izsolēs dominē nacionālās mākslas vidusslānis

foto: liepajniekiem.lv
foto: liepajniekiem.lv

Mākslas darbu izsoles nav tikai uz peļņu orientēts pasākums, tās veido tirgu, veicina apriti, kā arī nosaka un uztur mākslas darbu cenas, raksta "db.lv".

Toni vietējā mākslas darbu izsoļu tirgū nosaka apmēram 6-7 dalībnieki, un, kā lēš eksperti, izsoļu namos apgrozībā ir apmēram 80% no tirgū esošā piedāvājuma. Vērtīgāko mākslas darbu pārdošanas darījumi gan nereti notiekot ārpus izsolēm.

Pazīstamākās galerijas, kas Latvijā nodarbojas ar mākslas darbu izsoļu rīkošanu, ir Antonija, Ivonnas Veihertes mākslas galerija, Jēkabs, Birkenfelds, Mākslas vēstniecība (SIA Baltantik), izsoļu nams Baltic Auction House u.c. Izsoles katra galerija rīko vidēji 4-5 reizes gadā, sadarbībā ar izsoļu namiem regulāras ikgadējas mākslas darbu un antikvāru priekšmetu izsoles rīko arī bankas, piemēram, Rietumu banka, arī Swedbank struktūra Private Banking u.c. Par tradīciju kļuvusi arī mākslas darbu labdarības izsole Likteņdārza projekta atbalstam.

Vērtīgāko un dārgāko autoru saraksts Latvijā ir tradicionāls un nemainīgs – tie ir akadēmiskās glezniecības vecmeistari Kārlis Hūns, Jūlijs Feders, Janis Rozentāls, Vilhelms Purvītis un citi. Šo mākslinieku nozīmīgāko darbu cenas sasniedz arī vairākus desmitus tūkstošu latu.

Kolekcionāru novērtēti ir arī tādi latviešu mākslas dižgari kā Kārlis Miesnieks, Ludolfs Liberts, Johans (Jānis) Valters, Leo Svemps, Kārlis Padegs un daudzi citi. Arī šo mākslinieku darbu cenu amplitūda var būt visai plaša – sākot no dažiem simtiem un beidzot ar vairākiem (arī desmitiem) tūkstošiem latu.


Написать комментарий