Rallija Liepāja-Ventspils organizatori nesatraucas par uznākušo atkusni

foto: Aigars Tīdmanis, Go4Speed
foto: Aigars Tīdmanis, Go4Speed

Pagaidām nekas neliecina, ka strauji uznākušais atkusnis varētu kā ietekmēt nedēļas nogalē gaidāmo Eiropas autorallija čempionāta (ERC) otro posmu Liepāja-Ventspils, pastāstīja rallija preses sekretārs Jānis Unbedahts.

Sacensības Liepāja-Ventspils ir vienīgais īstais ziemas rallijs šī gada ERC kalendārā, un šomēnes Latvijā ilgstoši pieturējās sacensībām ļoti piemēroti laika apstākļi. Tomēr nedēļas otro pusi visu Latviju piemeklēja lietus un atkusnis.

«Vērojam laika apstākļus un esam lietus kursā, tomēr šobrīd nav nekādu bažu,» izteicās Unbedahts. «Tā kā ilgu laiku temperatūra bija mīnusos, ceļi ir sasaluši un vietām ir pat vairāk nekā 50 centimetrus bieza sniega/ledus kārta. Vietām ir atkala, bet tas nerada nekādus draudus sacensību norisei.»

Unbedahts izteicās, ka jaunāko informāciju par laika apstākļiem līdzjutēji varēs iegūt «Kurzemes radio» ēterā, kas ir sacensību oficiālais radio. «Tur jau rīt no rīta sāksim cilvēkus informēt.»

«Esam noteikuši vairākas iespējamas problēmvietas ātrumposmos. Tomēr tā kā laika prognozes sola, ka naktī gaidāms sals, neplānojam izmaiņas rallija grafikā,» citēts rallija direktors Raimonds Strokšs.

Tāpat sacensību preses sekretārs atklāja, ka visi galvenie braucēji jau ieradušies Latvijā. Pagaidām gan vēl visas pārbaudes nav beigušās, tāpēc precīzs sacensību dalībnieku skaits nav zināms, tomēr organizatori pieļauj, ka tas tomēr būs nedaudz mazāks par sākotnēji izziņoto. Sākotnēji sacensībām pieteicās 79 ekipāžas no 17 valstīm - ERC ieskaitē sacensībās plānoja sacensties 42 ekipāžas, bet Latvijas čempionāta - 48.

ERC braucēji paralēli var saņemt bonusa punktus par katru dienu, bet rallijā Liepāja-Ventspils tie tiks piešķirti vien par sestdienu un svētdienu, jo piektdienas ātrumposmi ir nedaudz par īsu.

Piektdienas rītā 12 prioritātes braucēji veiks 5,89 kilometrus garu kvalifikācijas ātrumposmu un pēc tā rezultātiem viņi izvēlēsies savus starta laikus. Zīmīgi, ka kvalifikācijas ātrumposms tiks aizvadīts pirmoreiz Eiropas čempionāta vēsturē.

Kā ziņots, sacensībās pirmais numurs piešķirts Latvijā iepriekš labi iepazītajam vairākkārtējam Somijas čempionam Jari Ketomā. Otrais starta numurs ticis īram Kreigam Brīnam, bet trešais - franču leģendai Fransuā Delakūrs, kurš savas karjeras laikā piedalījies 97 WRC posmos, no kuriem četros izcīnījis uzvaru.

Kvalifikācijas ātrumposms piektdien sāksies plkst.9.30. Vēlāk piektdien plkst.14.45 notiks rallija atklāšanas pasākums Liepājas promenādē, bet plkst.15.30 būs pirmās rallija automašīnas simboliskais starts promenādē.

Pirmais ātrumposms sāksies plkst.17.10 un kopumā pirmajā dienā tiks veikti trīs «dopi».

Otrās dienas sacensības sāksies plkst.10.20 un kopā tiks veikti seši ātrumposmi. Sestdien plkst. 21.30 notiks Latvijas rallija čempionāta pirmā posma apbalvošanas ceremonija pie Olimpiskā centra «Ventspils».

Svētdien pirmais ātrumposms notiks jau plkst. 9, bet kopumā tiks veikti seši «dopi». Sestdienas un svētdienas pēdējie ātrumposmi būs ļoti interesanti skatītājiem, jo sacensības risināsies Ventspils slēpošanas kalnā «Lemberga hūte».

Eiropas čempionāta posma un Latvijas čempionāta otrā posma apbalvošana svētdien būs plkst. 20 Ventspilī.

ERC pirmajā posmā, kas janvāra sākumā notika Austrijā, ļoti dramatiskā cīņā uzvarēja Čehijas sportists Jans Kopeckis, tomēr uz Latviju nav atbraucis neviens no sportistiem, kas pirmajā posmā tika pie punktiem.

Kopumā šosezon tiks aizvadīti 13 posmi, un sportisti var cīnīties par titulu, arī nepiedaloties visos sezonas posmos, - tiks ņemti vērā viņu labākie četri rezultāti no pirmajiem septiņiem un arī labākie četri no pēdējiem sešiem sezonas posmiem.

61. Eiropas rallija čempionātā sacensības Liepāja-Ventspils paredzētas kā sezonas vienīgais ziemas rallijs, kas tiks aizvadīts ar riepām, kas aprīkotas ar sporta radzēm.

Līdz ar 2013.gadu ERC piedzīvos būtiskas izmaiņas sportiskajā formātā. Ar Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) lēmumu čempionāta rīkošana uz nākamajiem desmit gadiem uzticēta «Eurosport Events». Tie iepriekš izveidojuši veiksmīgo «Intercontinental Rally Challenge» (IRC) projektu, kas tika uzskatīts par otro spēcīgāko rallija čempionātu pasaulē. Šogad šie divi čempionāti (ERC un IRC) apvienoti, par pamatu ņemot tieši IRC formātu, radot spēcīgu un skatītājiem aizraujošu sezonu.

Izmainīts tiks arī ERC sportiskais formāts, kurā vairs neredzēs ierastos koeficientus un zonas. 2013.gada kalendārā iekļauti 13 vienādas nozīmes posmi - septiņi asfalta seguma, četri grants un divi sniega seguma ralliji, kas no janvāra līdz novembrim notiks dažādās vietās Eiropā. Būtiski, ka autosportistiem nebūs jāpiedalās noteiktā minimālajā skaitā sacensību - čempionāta kopvērtējumā tiks ieskaitīti četri labākie rezultāti no pirmajiem septiņiem posmiem un labākie četri rezultāti no pēdējiem sešiem posmiem.

Zīmīgi, ka šī nebūs pirmā reize, kad Latvijā un arī Liepājā notiks Eiropas čempionāta posms, - 2003.gadā Eiropas čempionāta posma statuss bija rallijam «Kurzeme», tomēr tas bija ar zemu koeficientu, kas neradīja augstu prestižu.


Написать комментарий