Franči atzina valsts bankrotu

foto: expert.ru
foto: expert.ru

Francijas nodarbinātības ministrs Mišels Sapins radio ēterā pajokoja, ka Francijas valsts ir bankrotējusi un lielākā franču daļa šo joku atzina kā patiesību. Vēlāk ministram prezidents Fransuā Olands izteica rājienu, ziņo portāls vz.ru.

''Francija uz bankrota sliekšņa, tāpēc mums jāizdomā stratēģiskie plāni, lai izvairītos no budžeta deficīta,” teica ministrs.

Sapins pēc rājiena izteicās, ka teiktais par bankrotu ir izgriezts no konteksta, īstenībā ministrs teica par Olanda priekštečiem, kuri iztukšoja Valsts kasi.

Lielākā daļa franču atbalsta ministra teikto, pēc statistikas datiem 53% uzskata, ka valsts ir bankrotējusi, 47% uzskata, ka ministra teiktais daļēji ir patiesība.

Pagājušajā gadā tirgus deficīts sastādīja 74 miljardus eiro, bet bezdarba līmenis katru gadu pieauga. Ekonomisti ir pārliecināti, ka valstij bankrots nedraud.

''Bankrots – nespēja maksāt parādus. Uz Franciju to attiecināt nevar, ministrs ir devis negatīvu nokrāsu visai situācijai, un tas var ietekmēt investorus,” ziņo ekonomists Nikolas Buzo.

Valsts patēriņi pašlaik sastāda 57% no IKP, bet parāds ir sasniedzis 91% no IKP. ( ap 28 tūkst. eiro uz katru iedzīvotāju)

2012.gada 19.jūlijā Francijas Eiropas lietu ministrs Bernārs Kazenēvs piedāvāja paaugstināt ienākuma nodokli tiem Francijas iedzīvotājiem, kuru ienākumi gadā pārsniedz vienu miljonu eiro. Tas izsauca plašu rezonansi sabiedrībā, un slavenais aktieris Žerārs Depardjē atteicās no Francijas pilsonības. Prezidenta vēlēšanās aktieris atbalstīja Sarkozī. Sākotnēji Depardjē gribēja pieņemt Beļģijas pilsonību, taču janvāra sākumā pārbrauca dzīvot uz Krieviju, kur arī pieņēma Krievijas pilsonību. Francijas Kultūras ministre atzīmēja, ka Depardjē ir arī cilvēks un viņš arī var kļūdīties, pēc neliela laika aktieris atgriezīsies uz Franciju un ministre ar lielāko prieku viņu pieņems atpakaļ.

Pagājušajā nedēļā Sarkozī izteica domu, ka pēc Depardjē piemēra viņš arī vēlas ar ģimeni izbraukt no Francijas.


Написать комментарий