Eiropā ģimenes institūts pārdzīvo sabrukumu

foto: proza.ru
foto: proza.ru

Pārdzīvojot ģimenes institūta sabrukumu, Eiropā legalizē viendzimuma laulības. Lielbritānijā un Francijā pilnīgi izlīdzina heteroseksuālo un homoseksuālo pāru tiesības, ziņo portāls korrespondent.net.

Homoseksuālo pāru savienību grib legalizēt arī katoliskajā Polijā. Londonas iedzīvotājs Igors Ivanos un Quest kustības dalībnieks uzskata, ka pēdējā laikā attieksme pret homoseksuāļiem Lielbritānijā būtiski mainījās.

„Homoseksuāļi pārstāj būt „savādāki”, - saka Igors par izmaiņām, kuras risinās ļoti ātrā laikā. „Visbiežāk geji apmeklē geju bārus, nevis restorānus,” min kā piemēru Igors.

Ātrā laikā mainās arī konservatīvie ģimenes institūta tiesību akti. Februāra sākuma Francijas un vēlāk arī Lielbritānijas parlaments nobalsoja par viendzimuma laulību legalizāciju. Homoseksuālos pārus nolēma maksimāli vienādot savās tiesībās ar tradicionālo ģimeni, atļaujot tiem oficiāli noslēgt laulību, nevis nodibināt partnerattiecības.

Laulība visiem – tieši ar tādu nostāju uzstājas Francijas parlaments, to atbalstīja 249 deputāti. Pret to uzstājās 97 deputāti. Agrāk viendzimuma pāri Francijā un Lielbritānijā varēja noslēgt partnerattiecības, tās nevarēja pielīdzināt oficiālai laulībai, jo nevarēja adoptēt bērnus un pielietot surogātmātes pakalpojumus, tās negarantēja mantojuma tiesības.

Viendzimuma laulību legalizācija bija Olanda priekšvēlēšanu kampaņas mērķis. Prezidents arī izteica vēlēšanos būt par ciemiņu pirmajās kāzās, ko svinēs viendzimuma pāris.

Deivids Kamerons, kurš pārstāv konservatīvo partiju, četru bērnu tēvs, 17 gadus sastāv laulībā arī atbalsta viendzimuma laulības un tic, ka tas tikai apvienos Lielbritānijas sabiedrību.

„Ja iespēja dibināt ģimeni būs dota katram, tad tas nāks par labu visai sabiedrībai,” teica Kamerons.

Nesen izteica domu par viendzimuma laulību legalizēšanu arī Polija, tas ir ļoti neparasti, jo 90% Polijas iedzīvotāju ir katoļticīgie. Parlamentā uzskati dalās 50 uz 50. Pret jauno likumprojektu nobalsoja 228 deputāti un par – 211.

Tiesību aktu regulējums Polijā aizliedz viendzimuma pārus, tāpēc sabiedrībā par šo jautājumu diskutē un piedāvā viendzimuma pāriem atļaut noslēgt partnerattiecības. Pēc Monikas Čaplickas vārdiem Polijas LGPT kustības aktīviste, ar katru gadu Polijā attieksme pret viendzimuma pāriem paliek labāka. 2011.gadā parlamentā bija ievēlēts pirmais deputāts transseksuāls Anna Grodskā, līdz dzimuma nomainīšanas operācijai bija pazīstams kā Kšištofs Bengovskis.

„Daudzi piekrīt tam, ka viendzimuma pāru tiesības ir jāaizsargā,” atzīmē Čaplicka.

Viendzimuma laulību legalizācija notiek uz tradicionālās ģimenes institūta kraha fona. Saskaņā ar Ģimenes institūta politikas datiem ES ikkatru 30.sekundi notiek šķiršanās, viena gada laikā ES fiksē 1 miljonu laulības šķiršanu. Tradicionālās laulības ilgums vidēji Eiropā sastāda 13,9 gadus.

Pēc ilgiem strīdiem viendzimuma pāri Lielbritānijā panāca to, ka viņu tiesības ir aizsargātas tāpat kā tradicionālā pāra tiesības. Ir aizliegta diskriminācija pēc seksuālās orientācijas, līdzās diskriminācijai pēc vecuma, dzimuma, rases un reliģiskās pārliecības.
Praksē tas nozīmē, ka netradicionālās seksuālās orientācijas pārstāvjiem nedrīkst atteikt darbā, dienestā armijā, medicīnas aprūpes pakalpojumos u.c. Izslēgums ir tikai reliģiozās apvienības, kad runa iet par ticības mācību.

Piemēram, reliģiozās izdevniecības nevar saukt pie atbildības, ja tās atsakās publicēt grāmatas, kuru saturs neatbilst ticības uzskatiem. Nevar arī pieprasīt, lai baznīcās ņemtu netradicionālās orientācijas garīdzniekus, bet baznīca nevar atteikt netradicionālās orientācijas pārstāvim, piemēram, apkopēja darbu, jo šī vakance nav saistīta ar reliģiju.

Anglikāņu baznīca uzstājas pret jaunā likumprojekta ieviešanu, jo kanonos laulība tiek uzskatīta kā savienība starp vīrieti un sievieti. Kamerons atzīmēja, ka valsts nespiedīs uz baznīcu, lai tā sāktu atbalstīt viendzimuma laulību.

Francijā sauciens „Laulība visiem!” izsauca vilni protestu: pēc policijas datiem ap 350 tūkstošiem cilvēkiem piedalījās protesta akcijā. Protestējošie bija sajūsmā par to, ka valdība cenšas uztiept sabiedrībai likumu. Tradicionālās ģimenes institūta atbalstītāji pieprasa referenduma novadīšanu, lai uzzināt sabiedrības viedokli par viendzimuma laulību legalizāciju.

Viendzimuma laulību legalizācija sekmē to, ka sabiedrība palika daudz atvērtāka pret homoseksuāļiem, apgalvoja francūzis Pols Billars. Viņš izpētīja jauno likumu, kurš sastāv no trim svarīgiem punktiem: viendzimuma laulību legalizācija, adoptēšanas tiesību piešķiršana viendzimuma ģimenēm un atļauja pielietot surogātmātes pakalpojumus.

Billaram nepatīk, ka sievietes organismu turīgie Francijas iedzīvotāji izmantos kā inkubatoru.

Pēc Čaplickas teiktā, poļu viendzimuma pāri nebaidās būt piekautiem ielās, toties uz publikas cenšas neturēties aiz rokām. Kaut gan gājienu laikā tie cieš no huligāniem, kuri vienmēr akciju dalībniekos laiž kaut kādus priekšmetus.

Kopš 2008.gada Strasbūras tiesas pieņemtā lēmuma Polijas valdība nepretojās netradicionālās seksuālās orientācijas pārstāvju gājieniem.

Piemēram, Strasbūras tiesas līdzīgs lēmums par praidu novadīšanu Maskavai netraucē katru gadu izdzenāt praida dalībniekus.
Lielbritānijas jaunā paaudze neredz starpību starp heteroseksuāliem un homoseksuāļiem, konstatē Ivanovs. Vecākā paaudze arī diezgan viegli uztver viendzimuma pāru attiecības, jo katram pazīstamajam bērni vai mazbērni ir seksuālās minoritātes pārstāvis.
Piemēri, kad viendzimuma pāri adoptē bērnus ar invaliditāti parāda homoseksuāļu hedonisko dzīves veidu.

ES pārdzīvo ģimenes institūta sabrukumu. Apstākļos, kad 50% noslēgto laulību beidzas ar šķiršanos, valdība ievieš to, kas vēl nebija izmēģināts. Bērnam ir labāk augt stiprā un mīlestības pilnajā viendzimuma ģimenē nekā tradicionālajā ģimenē, kura šķiras, uzskata Billars.

Viendzimuma laulību legalizācija var tikai palīdzēt sabiedrībai, uzskata Inga Pilipčuka, laikraksta Die Welt korespondente, kura agrāk bija LGBT kustības aktīviste.

„Rietumu demokrātija uzskata, ka vienlīdzība ir svarīgākais mērķis. Par kādu vienlīdzību var runāt, ja ne visiem ir iespēja noslēgt laulību?”

Kad likumprojekti būs galīgi pieņemti Francijā un Lielbritānijā, tad Eiropas valstu skaits, kur viendzimuma laulības ir legalizētas palielināsies. Pašlaik viendzimuma laulības ir legalizētas Dānijā, Islandē, Norvēģijā, Zviedrijā, Beļģijā, Nīderlandē, Portugālē, Spānijā.

Polijā likumprojektu noraidīja, parlamentā ir deputāts transseksuāls un premjerministrs atbalsta viendzimuma laulības, tāpēc viendzimuma laulību legalizēšana Polijā ir tikai laika jautājums.

„Jūs nevarat zem jautājuma likt tādu cilvēku eksistēšanu un nevar uzstāties pret viņu izvēlēto dzīves veidu,” norāda premjerministrs.


Написать комментарий