Ārstu biedrība pieprasa atstādināt KNAB vadītāju Streļčenoku

foto: bnn-news.ru
foto: bnn-news.ru

Latvijas Ārstu biedrība premjeram un Saeimas Nacionālajai drošības komisijai nosūtījusi pieprasījumu atstādināt no darba Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, portālu "Delfi" informēja biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Biedrība norāda, ka KNAB īstenotā kampaņa par korupciju medicīnā Latvijā ir naida kurināšana starp ārstiem un pacientiem, kas liecina par biroja tiešo pienākumu nepildīšanu un kompetences pārsniegšanu, ārsta tiesiskā statusa neizpratni.


"Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktā kampaņa ir ētikas normu pārkāpums un godīgi strādājošo ārstu goda un cieņas aizskārums. KNAB organizētā kampaņa nevis izglīto sabiedrību, bet gan, izmantojot cilvēku instinktus un bailes, kūda un mēģina sanaidot vienu sabiedrības sociālo grupu ar citu, proti, ārstus ar pacientiem. Līdzīgu principu izmantošana sociālajā reklāmā bija izteikti raksturīga totalitāro varas struktūru plakātisma tradīcijās gan Padomju Savienībā, gan hitleriskajā Vācijā, veidojot ienaidnieka tēlu," norāda Apinis.

Viņš arī ir pārliecināts, ka KNAB organizētā sociālā kampaņa ir neētiska un visus Latvijas ārstus aizskaroša.

"Pašlaik, kad daudz ārstu, īpaši jaunie un augsti kvalificētie, izvēlas aizbraukt no Latvijas, lai strādātu citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, šāda ārstu un pacientu naidošana var būt papildus stimuls ārstiem aizbraukšanai. Šeit viņu darbs ne tikai netiek novērtēts ar adekvātu atalgojumu, bet sabiedrībai tiek radīts priekšstats par ikvienu ārstu kā prettiesisku labumu pieprasītāju," uzsver Apinis.

Vienlaikus Latvijas Ārstu biedrības valde uzskata, ka izspiešanai un nelikumīgu maksājumu saņemšanai medicīnā nav vietas, taču atsevišķu gadījumu vispārināšana ir noziedzīga. Ar tieši tādu pašu pārliecību var paziņot, ka visi KNAB darbinieki ir zagļi, ja zināms, ka daži no viņiem nelikumīgi ir ņēmuši naudu no KNAB seifa, norāda Apinis.

"Pasaules pieredze liecina, ka šādas pret medicīnu veiktas darbības rezultējas ar pacientu bailēm apmeklēt ārstus, ielaistas slimības, novēlotu ārstēšanu, nepamatotu pūšļotāju un šarlatānu apmeklējumu un nepamatotu pārtikas piedevu un bezrecepšu medikamentu lietošanu. Neatkarīgi no KNAB kampaņas mērķiem, rezultāts jebkurā gadījumā būs neatgriezenisks ļaunums iedzīvotāju veselībai un mirstības palielināšanās," ir pārliecināta ārstu biedrība.

"Kampaņa pret medicīnu un mediķiem ir tikai un vienīgi KNAB mazspējas pierādījums, jo netiek veikta reāla korupcijas apkarošana, piemēram, valsts vai pašvaldību iepirkumos, netiek novērsta plaša kontrabanda un nelegāla tirdzniecība".

"Jaroslavs Streļčenoks kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks līdz šim ir pierādījis savu nekompetenci un nespēju cīnīties ar reālu korupciju valstī. Šobrīd viņš sevi ir pierādījis arī kā pretvalstiski noskaņots pašlabuma meklētājs un "spalvu spodrinātājs", kas ir gatavs īslaicīgu populistisku mērķu vārdā ziedot savas tautas veselību un naidot iedzīvotāju grupas. Latvijas Ārstu biedrības valde pieprasa Ministru kabinetam un Saeimas Nacionālās drošības komisijai atstādināt Jaroslavu Streļčenoku no tālākas pienākumu pildīšanas," norāda Apinis.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs īstenoja sociālo kampaņu "Neriskē!", kuras mērķis ir veicināt sabiedrības neiecietību pret korupciju medicīnā un mudināt iedzīvotājus neiesaistīties prettiesiskās darbībās. Kampaņas laikā no 11.līdz 24.februārim televīzijas kanālos demonstrēti reklāmas klipi. Tāpat kampaņas laikā izvietoti plakāti medicīnas aprūpes iestādēs.


Написать комментарий