Pirmdien parakstīs vēstuli konverģences ziņojuma pieprasīšanai

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē izskatīs jautājumu par ārpuskārtas konverģences ziņojuma pieprasīšanu Eiropas Komisijai (EK) un Eiropas Centrālajai bankai (ECB), lai izvērtētu Latvijas gatavību dalībai eirozonā.

Pēc sēdes 11:30 Ministru kabinetā premjers Valdis Dombrovskis (V), finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvics parakstīs šo vēstuli.

Konverģences ziņojuma pieprasīšana ir solis ceļā uz Latvijas pievienošanos eirozonai. Gala lēmumu par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai pieņems Eiropas Padome.

Atgādinām, ka premjerministrs Valdis Dombrovskis iepriekš paudis viedokli, ka Latvija spēj pierādīt Māstrihtas kritēriju izpildi ilgtermiņā. Šie kritēriji jāizpilda, lai valsts varētu pievienoties eirozonai.

Māstrihtas kritēriji paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, inflācijas līmenis nedrīkst vairāk nekā par 1,5% pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā, un valsts vērtspapīru ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk nekā par 2% pārsniegt triju ES valstu ar viszemāko inflāciju ilgtermiņa procentu likmju vidējo rādītāju.

No 2012.gada septembra Latvija ir vienlaicīgi izpildījusi visus Māstrihtas kritērijus.

Kā ziņoja portāls Mixnews, ārkārtas sēdē valdība lems arī par Ministru kabineta noteikumu par Eiropas Savienības vienotās valūtas vienības nosaukuma atveidi latviešu valodā atcelšanu.

Atgādinām, ka pēc pievienošanās eirozonai ikdienā sabiedrībā un publiskajā telpā Latvijā tiks lietots termins "eiro", valūtas nosaukumu atveidojot kā "euro" tikai tehniska rakstura tekstos.


Написать комментарий