Daugavpils novada dome gatava iespējamajiem palūdeņiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kārtējā preses konferencē Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts paziņoja žurnālistiem, ka Dome esot gatava iespējamajiem palūdeņiem.

Pēc viņa vārdiem, riska zonā šobrīd ietilpst 7 mūsu novada pagasti, sešus no kuriem varētu appludināt Daugava un vēl vienu – Višķu pagastu – Dubna un Tartaka. Plūdu zonā nonāk teritorija 5 000 ha platībā, kur maksimālais ūdens līmenis varētu pacelties līdz septiņiem metriem.

„Šogad esam gatavi palūdeņiem, mūsu rīcībā ir visa nepieciešamā informācija par iedzīvotāju skaitu plūdu zonā un mājlopu esamību. Principā, visi iedzīvotāji ir informēti, kā jārīkojas un kur jāzvana ūdens līmeņa pacelšanas gadījumā.

Pēdējo dienu laikā ūdens līmenis Daugavā nedaudz nokrities: aizvadītajā nedēļā tas bija 1,6 metri, savukārt patlaban tas ir tikai viens metrs. Tomēr esam gatavi visam”, - paziņoja Aleksandrs Aizbalts.

Ūdens līmenim paceļoties līdz 4 metriem, Daugavpils novadā tiek appludināts Sventes pagasts. Ūdens līmenim paceļoties vēl par metru, tāds pats liktenis sagaida Nīcgales ciemu un dārzkopības kooperatīvu “Ļubiste”. Ja ūdens līmenis sasniedz 6,5 metrus, tiek appludināts Līksnas pagasts un vasarnīcu kooperatīvs „Maļutki” Tabores pagastā.

Iecere aprīkot Daugavpils tiltu ar īpašu aprīkojumu, kas sekotu līdzi ūdens līmenim, tika atzīta par neveiksmīgu. Analīzes dati liecina, ka aprīkojums ir ne tikai visai dārgs, bet arī palīdzēs tikai palūdeņu fakta konstatēšanā, nenodrošinot ar laiku, kurā varētu brīdināt vietējos iedzīvotājus. Savulaik Civilās aizsardzības dienests plānoja ierīkot uz tilta novērošanas videokameru, tomēr tas nav noticis līdz šim laikam.

Pēc Daugavpils novada domes vadītājas Janīnas Jalinskas domām, svarīgi, cik daudz ūdens ieplūdīs no Baltkrievijas, jo palūdeņu augsto līmeni veido tieši no tās puses nākušie ūdeņi. „Pat ja ūdens līmenis sasniedz 8 metrus, tas neapdraud novada teritoriju, kaut arī daļa lauku māju paliek norobežota no ārpasaules. Tām tiek sniegta palīdzība: ar laivām tiek nogādātas pārtikas preces un viss nepieciešamais. Turklāt cilvēki jau iepriekš iegādājas visu šādos gadījumos nepieciešamo. Daudz vairāk esam uztraukti par ātrās palīdzības mediķu izsaukšanu appludinātajās teritorijās”, - pastāstīja Daugavpils novada domes priekšsēdētāja.


Написать комментарий