Vjačeslavs Dombrovskis: Grozījumi Būvniecības likumā ir nozares visgaidītākā un visbūtiskākā reforma

foto: reformupartija.lv
foto: reformupartija.lv

Grozījumi Būvniecības likumā ir nozares visgaidītākā un visbūtiskākā reforma. Tie paātrinās būvniecības procesu un mazinās administratīvo slogu būvniekiem, pārliecināts Reformu partijas Saeimas frakcijas un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

“Būvniecības likums ir nogulējis atvilktnē vairāku Saeimu darbības laikā. Neskatoties uz tā nozīmi būvniecības nozares attīstībā, kopš 2008.gada Saeimas deputāti nevarēja vienoties par tik nepieciešamiem grozījumiem,” norāda Dombrovskis.

Pie grozījumiem likumā strādāja darba grupa Vjačeslava Dombrovska vadībā, darba grupas sēdes notika katru nedēļu un šīs likumprojekts ir viens no darbietilpīgākajiem šīs Saeimas sasaukumā. Darba grupa izskatīja vairāk nekā 200 priekšlikumus un sanāca vairāk nekā 20 reizes.

“Biznesam labvēlīgas vides radīšana un pārspīlētās birokrātijas likvidēšana ir arī viena no Reformu partijas prioritātēm un priekšvēlēšanu apņemšanās,” norāda V.Dombrovskis.

Izmaiņas būvniecības regulējumā paaugstinās Latvijas starptautisko konkurētspēju Pasaules Bankas prestižajā Doing Business reitingā, kā arī veicinās nozares ekonomisko izaugsmi un investoru piesaisti. Tās arī samazinās nepieciešamo būvniecības procedūru skaitu un panāks, ka būvniecības procesā ar administratīvā procesa līdzekļiem nevarēs ietekmēt investoru vai ieguldītāju.

Grozījumu virzību atbalsta gan Latvijas būvnieku asociācija, gan Latvijas Pašvaldību savienība, gan Latvijas arhitektu savienība. Pie likuma grozījumu izstrādes strādāja nozares speciālisti, profesionālo un nevalstisko organizāciju pārstāvji un eksperti.

Jaunajā regulējumā noteikti būvniecības principi un kas šajā jomā jāievēro, piemēram, inženiertehniskā kvalitāte, ilgtspējīgas būvniecības princips un atklātība, lai būvniecības process būtu atklāts un sabiedrība tiek informēta par paredzamo būvniecību un saistībā ar to pieņemtajiem lēmumiem. Tāpat skaidri noteiktas būves, kurām regulējums būs jāpiemēro.

Pašreizējais būvniecības regulējums neatbilst mūsdienu situācijai, jo ir neprecīzs un nepārskatāms un tika izstrādāts 1995.gadā, kurā iekļauta sarežģīta lēmumu pieņemšanas procedūra būvniecības procesā.

Plānots, ka grozījumi likumā tiks skatīti Saeimas sēdē 14.martā.


Написать комментарий