DU rektors: lasīt zemenes vienmēr varēs, bet augstāko izglītību jāiegūst uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Universitātē 6.martā notika atvērto durvju diena. Vidusskolas skolēni varēja apmeklēt universitāti un iepazīties ar Daugavpils Universitātē piedāvātajām studiju programmām, veikt pārrunas ar studentiem, veidot mākslas darbus, spēlēt intelektuālās spēles.

Piemēram, Dabaszinātņu un matemātikas fakultāte piedāvāja doties ekskursijā uz laboratorijām un veikt ķīmiskās reakcijas. Humanitārās fakultātes studenti stāstīja ne tikai par sniegtajām iespējām un perspektīvām, kuras paveras cilvēku priekšā zinot svešvalodu, bet arī piedāvāja iespēju nospēlēt intelektuālo spēli, ko izveidoja bakalaura darba izveidošanas ietvaros. Apmeklējot Mūzikas un mākslas fakultāti, varēja izveidot tulpes no papīra.

Tāda veida pasākumus Daugavpils Universitāte veic jau ne pirmo gadu, pasākums ir paredzēts ne tikai pilsētas un novada vecāku klašu audzēkņiem, bet arī Latgales reģiona skolēniem, kuri plāno turpināt studijas Latvijas Republikā. Pēc DU rektora Arvīda Barševska domām, studijas jāsāk uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas.

„Lasīt zemenes vienmēr var paspēt, bet augstskolā jāuzsāk studijas uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas. Ar diplomu var doties uz jebkuru valsti, ja nevari atrast darbu dzimtenē. Esmu pārliecināts, ka uz Lielbritāniju var doties ar Latvijas augstākās izglītības mācību iestādes diplomu var pretendēt uz labiem amatiem.

Mēs bieži saņemam pieprasījuma vēstules no Lielbritānijas, Īrijas, Vācijas uzņēmumiem, kuri pieprasa apliecināt mūsu bijušo studentu diplomus. Tas nozīme, ka ar diplomu kvalificētu darbu var atrast arī ārzemēs.

Varbūt nav tik ļoti svarīgi kādā fakultātē studēsiet un kādu specialitāti iegūsiet, bet ir svarīgi, ka ar diplomu jūs varēsiet virzīties pa karjeras pakāpieniem un saņemt atbilstošu atalgojumu.

Diemžēl pēdējo gadu laikā masu saziņas līdzekļos var bieži lasīt rakstus, kuros nomelno mūsu augstākās izglītības sistēmu. Es domāju, ka nepieciešams ar vēsu prātu novērtēt situāciju, nav viss tik briesmīgi kā to apraksta mūsdienās.

Augstākās izglītības iestādes Rietumeiropā tagad praktiski ir tukšas, viņiem, kā arī mums trūkst radošo studentu, kuri studēs, nevis dedzinās mašīnas Parīzes nomalē. Šogad vidusskolas absolventu būs daudz mazāk, tam visam vaina ir demogrāfiskā situācija. Toties, mūsu skolēni jau sen ir pierādījuši, ka iegūst kvalitatīvas zināšanas un var studēt dažādu valstu augstākās izglītības iestādēs,” pastāstīja DU rektors Arvīds Barševskis.


Написать комментарий