Pēteris Dzalbe: Es nekad neuzskatīju un neuzskatu, ka Stomatoloģijas klīniku jāatdod privātsektoram

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sakarā ar publikāciju portālā Gorod.lv „Deputāts P. Dzalbe uzskata, ka Stomatoloģiju, ja tā strādā ar peļņu jāatdod privātsektorā”.

Raksts izsauca sašutumu lasītāju vidū, tāpēc deputāts P. Dzalbe redakcijai sniedza paskaidrojumus par teikto. Deputāts nenoliedz materiālu, kurš bija izdarīts ar diktofona palīdzību. Piedāvājam jūsu ievērībai šo materiālu:

1. Stomatoloģijas municipālo klīniku nevar uzskatīt kā privatizācijas objektu. Šajā medicīnas iestādē pakalpojumiem jāatbilst sociālās politikas prasībām un noteikti jāapkalpo visas sociālās cilvēku grupas.

2. Pašvaldībai no sava budžeta un valsts, ES sniegtajām programmām jānodrošina ārstniecības iestādes nozares attīstību. Šos finansiālos līdzekļus nevar kompensēt ar paaugstināto pakalpojumu cenu palīdzību.

3. Medicīnas personāla darba kvalitāte, augsts tehnoloģiju līmenis un kulturāla apkalpošana jāsekmē to, lai privātklīnikās par analoģiskiem pakalpojumiem neaugtu cenas.

4. Ienākumi var palikt iestādes ziņā tikai tajā gadījumā, ja peļņa gūta racionālās saimniecības darbības rezultātā pie stabilām cenām par prioritārā rakstura medicīnas pakalpojumiem. Peļņai jābūt virzītai personāla motivācijas efektīvai paaugstināšanai un darba apstākļu uzlabošanai.

Sekojot šiem principiem es piedāvāju 2013.gadā no pašvaldību budžetā izdalīt finansiālos līdzekļus stomatoloģijas klīnikā lifta izveidei, kurš būs paredzēts invalīdiem un personām, kurām smagi pārvietoties pa kāpnēm. Manu piedāvājumu neatbalstīja daži pilsētas domes deputāti. Mūsu domes kabinetos vairāk ir pieraduši apspriest jautājumus, nevis risināt šos jautājumus. Es uzskatu, ka jādarbojas, nevis jāsēž uz vietas. Spriešana par to kāda īpašuma forma ir labāka – privātā vai municipālā – dotajā situācijā ir lieka laika tērēšana. Pēc manām domām, labākā īpašuma forma ir tā, kuru labāk pārvaldīt. Ja uzņēmējs spēj izdarīt daudz vairāk nekā municipālā stomatoloģijas klīnika, tad nevajag tam likt šķēršļus. Dzīves pieredze rāda, ka pašvaldībai ir iespējas daudz labāk nodrošināt šo sociālo funkciju. Tas nenozīmē, ka šajā sfērā nav jāiesaista uzņēmējus no privātsektora. Tieši otrādi jāizstrādā programma, kura varētu piesaistīt investorus un sponsorus šīs nozares attīstībai, atstājot pašvaldībai kontroles funkciju un atbildību par šīs sfēras attīstību.

Daugavpils pilsētas domes deputāts Pēteris Dzalbe


Написать комментарий