Vjačeslavs Dombrovskis: Korupcijas problēmas būvvaldēs nav jārisina uz uzņēmēju rēķina

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu “Grozījumi Būvniecības likumā” kas paredz, ka gadījumos kad būvvalde ir pārliecinājusies par būvatļaujas izdošanas tiesiskumu, tad trešo pušu iesniegums tiesā automātisko šo būvatļauju neaptur.

“Situācija, kad iestāde divas reizes ir apliecinājusi būvatļaujas izdošanas pamatotību un tiesiskumu, tās apturēšana līdz ar pieteikumu tiesā un vēl pirms tiesas lēmuma ir absurda,” norāda Reformu partijas Saeimas frakcijas un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

“Visiem ir zināms, ka objektīvi pastāv korupcijas riski pašvaldību iestādēs, īpaši būvvaldēs. Taču korupcijas problēmas ir jārisina pēc būtības, diskutējot par iestāžu lemšanas procedūrām, nevis uz uzņēmēju rēķina,” uzsver Dombrovskis.

“Būvatļaujas saņemšanas procesā apstrīdēšanai jābūt iespējamai iepriekšējās saskaņošanas stadijās, pēc sabiedrisko apspriešanu, teritoriālo plānu izmaiņu vai citu procedūru rezultātiem. Tas, ka pastāv iespēja apturēt jau izdotu un iestādes divas reizes apliecinātu būvatļauju bez tiesas lēmuma vai prokurora sankcijas, uzņēmējiem nozīmē, ka viņi nevar nedz plānot attīstību, nedz piesaistīt investīcijas, kuras, savukārt, nodrošina jaunas darba vietas un valsts ekonomikas izaugsmi,” pārliecināts deputāts.
Saeimas apstiprinātie grozījumi paredz, ka gadījumos, kad iestāde (visbiežāk tā ir būvvalde) pieņem lēmumu atstāt negrozītu apstrīdēto būvatļauju, būvatļaujas darbība atjaunojas ar šā lēmuma pieņemšanu. Pieteikuma iesniegšana tiesā par būvatļaujas pārsūdzēšanu tādā gadījumā neaptur būvatļaujas darbību, savukārt tiesa pēc Administratīvā procesa likuma 76.panta pirmajā daļā minētā subjekta lūguma var pieņemt lēmumu par būvatļaujas darbības apturēšanu.

Grozījumi arī paredz noteikt īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai un izmaiņas sabiedrības informēšanas kārtībā. Visos gadījumos būvatļaujas apstrīdēšanas termiņš būs viens mēnesis. Kā speciālo regulējumu būvniecībā paredzēts noteikt, ka iestāde administratīvo lietu izskata mēneša laikā, bet, ja nepieciešams papildu izvērtējums, termiņu varēs pagarināt, nepārsniedzot kopējo izskatīšanas termiņu − četrus mēnešus.
 


Написать комментарий