Daugavpilī Meteņus satiks ar koncertu Kultūras pilī, bet pavadīs ar svētkiem pie katedrāles

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien, 11.martā pie pareizticīgiem un vecticībniekiem sākās Siera septiņdiena vai Meteņu nedēļa. Jau nākamajā svētdienā 18.martā sāksies gavēnis, kurš ilgs līdz maijam.

Meteņi ir slāvu svētki, kuros ir ļoti daudz dažādu tradīciju, priecīgās ziemas atvadas. Pavasara sagaidīšana, Meteņu atribūts noteikti ir pankūkas. Jau no seniem laikiem pankūkām šajos svētkos ir rituālā nozīme, tas ir saules simbols, kura ar katru dienu spīdēja spožāk un siltāk.

Daugavpilī Meteņu svinēšana sāksies trešdien, 13.martā. Kultūras pilī notiks koncerts „Plašā Masļeņica”, kurā būs ne tikai dejas, bet arī spēles un cienasti skatītājiem. Koncertu organizē Krievu kultūras centrs sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domi un Kultūras pārvaldi.

Koncertā uzstāsies Krievu nama kolektīvi, Bērnu un jauniešu centra „Jaunība” dalībnieki un 27.bērnu dārza audzēkņi, Krievu liceja ansambļi un deju teātris „Jūras pērles”.

Pavadīs Meteņus svētdien, 17.martā pie Borisogļebskas katedrāles stadiona. Daugavpils pilsētas Domes Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonoras Kleščinska teica, ka  ilgi domāja, kur novadīt šo pasākumu. Rezultātā nāca pie secinājuma, ka labākā vieta Meteņu pavadīšanai būs stadions, tāpēc pusdienās tur sāksies svētku koncerts, kurā piedalīsies ne tikai Krievu nama kolektīvi, bet arī vairāku etnisko kopienu pārstāvji un Daugavpils profesionālo skolu skolēni.

Kā parasti, visus ciemiņus cienās ar pankūkām, tēju un citiem gardumiem, būs spēles, konkursi un gadatirgus.
Ir jāatzīmē tas, ka mūsu senčiem katra Meteņu nedēļas dienai bija sava nozīme. Piemēram, šodien, pirmdienā, svinēja Meteņdienas atnākšanu, otrdien – spēles. Trešdiena bija gardumu diena, kad sievas māte lūdza meitas vīru ar ģimeni ciemos uz pankūkām.

Plašajā ceturtdienā notika vizināšanās uz ragavām, piektdien organizēja sievas mātes vakaru ( meitas vīrs sauca sievas māti uz pankūkām), sestdien notika vakari pie svaines. Svētdiena bija piedošanas diena, kad visi apciemoja savus radus, draugus, paziņas apmainījās ar skūpstiem, klanījās viens pret otru un prasīja viens otram piedošanu par aizvainojumiem. Meteņi beidzās, kad sadedzināja lielu Meteņdienas lelli, kura simbolizēja ziemu.


Написать комментарий