Pie Brīvības pieminekļa sākušies 16.marta pasākumi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Leģionāru piemiņas diena jeb 16.marts arī sestdiena pulcēs prāvu pieminētāju un šīs atceres dienas pēlēju pulciņu, Rīgas domes akceptētā pasākumu programma liecina - pirmie atzīmētāji pie Brīvības pieminekļa sāks pulcēties jau no paša rīta. Policija gan ir mierīga, prognozējot, ka šogad šī diena paies mierīgi.

Pirmie pie Brīvības pieminekļa pulcēsies biedrības "Paspēlēsimies" pārstāvji, kuri plāno sapulcināt aptuveni 20 cilvēkus. Biedrība no pulksten 8 līdz pulksten 10 pie Brīvības pieminekļa iecerējusi sapulci jauniešiem, kurā vēstīs par valstij nozīmīgiem datumiem.

Biedrības "Daugavas vanagi Latvijai" Limbažu nodaļa 16.marta pasākumus sāks ar dievkalpojumu un tad dosies gājienā līdz Brīvības piemineklim, kur plāno organizēti nolikt ziedus. Biedrības organizētais pasākums plānots no pulksten 11 līdz 13, un tajā, pēc organizatoru domām, varētu piedalīties 300 cilvēki.

Apvienība "Pret nacismu" pietikusi trīs pasākumus, kuri sāksies pulksten 10:15 un ilgs līdz 15:30. Ap pulksten 10 ziedus pie Brīvības pieminekļa plāno nolikt arī biedrība "Gustava Celmiņa centrs".

Kā ierasts pasākumu epicentrā dežurēs policija, taču tiek lēsts, ka likumsargu šogad 16.martā būs mazāk. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins iepriekš prognozēja, ka fiziskas sadursmes riski 16.martā ir nelieli un policisti uzraudzīs, lai mutiskas lamas nepāraugtu dūru vicināšanā. Gadījumā, ja būs nepieciešams, tad policija piesaistīs arī papildspēkus.

Rīgas dome (RD) šogad neierobežoja 16.martā paredzētos pasākumus, jo tiesībsargājošo institūciju sniegtajos slēdzienos par sagaidāmajiem riskiem pausts, ka šajā dienā nebūšot ievērojami draudi sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

16.marts ir Leģionāru piemiņas diena, kurā piemin Latvijas karavīrus, kas nacistiskās Vācijas armijas sastāvā cīnījās 2.pasaules kara laikā. Šajā dienā notiek piemiņas pasākumi Lestenē un Rīgā. Latvijas krievu kopiena šo neoficiālo atceres dienu vērtē ļoti negatīvi un parasti rīko protesta pasākumus.

Pēdējos gados šie pasākumi norit mierīgi, bez fiziskām sadursmēm.


Написать комментарий