Daugavpils pilsētas valdība atbalsta ideju par pašvaldību teritoriju apvienošanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas plānu par pašvaldību apvienošanu pēc teritoriālā principa atbalsta Daugavpils pilsētas valdība.

Atgādinām, ka 2020.gadā Latvijā 119 pašvaldību vietā būs 30 pašvaldības, bet lielpilsētas, izņemot Rīgu piedāvā apvienot ar novadiem, piemēram, Daugavpils pilsētu ar Daugavpils novadu.

Pēc Žannas Kulakovas viedokļa, pašvaldību apvienošana palīdzēs piesaistīt ne tikai investorus, bet arī uzlabot infrastruktūru.

"Negribas apvainot Daugavpils novadu, jo mani kolēģi strādā aktīvi un cenšas attīstīt savu teritoriju, bet pašlaik eksistējošo pašvaldību skaits ir liels. Pagastu apvienošanās laikā sekoja demokrātijas principiem, neskatoties uz ekonomiskiem apsvērumiem, tieši tāpēc palika daudz pavisam mazu pašvaldību, kur nav peļņas iespēju. Toties tajās vietās, kur tagad praktiski nav iedzīvotāju no dotāciju līdzekļiem attīsta kultūras centrus, būvē Kultūras namus, kurus nav kam apmeklēt. Tieši tāpēc es uzskatu, ka jārīkojas radikāli un jāveido globālās apvienošanās.

Daugavpils ir liels administratīvais centrs, kur tiek sniegti attīstītās infrastruktūras pakalpojumi ne tikai pilsētas iedzīvotājiem, bet arī novada pārstāvjiem un citu novadu un reģionu iedzīvotājiem. Piemēram, Līvānu, Jēkabpils, Rēzeknes un Visaginas pilsētas iedzīvotāji labprāt apmeklē Olimpisko centru, Ledus Halli, Latgales zoodārzu, kinoteātri u.t.t.

Ja mums būs liels teritoriāls statuss, tad mēs būsim ieinteresēti tajā, lai šie pakalpojumi būtu sniegti pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam. Kopējā ieinteresētība var veicināt ekonomisko izaugsmi, attīstīs uzņēmējdarbības attīstību un ļaus izveidot jaunas darba vietas," uzskata pilsētas domes priekšsēdētāja.

Žanna Kulakova uzskata, ka tagad katrs pašvaldības priekšsēdētājs, cīnoties par dotācijām savam novadam no visiem spēkiem cenšas segu pavilkt uz sevi, bet apvienošanas gadījumā viss mainīsies uz labāko pusi. Būs arī iecelts cilvēks, kurš kontrolēs un veicinās pašvaldību sadarbošanos.


Написать комментарий