Daugavpils stomatoloģijas vadītājs V.Jasvins: uzdevums ir saprotams – privatizēt, nav saprotams mērķis 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ja Latvijā visas stomatoloģijas klīnikas rekomendēs privatizēt, tad tas būs saprotams, bet kāpēc tikai Daugavpils pilsētai ir doti norādījumi par stomatoloģijas atsavināšanu, tas nav saprotams, paziņoja portālam Gorod.lv Daugavpils stomatoloģijas vadītājs Vacslavs Jasvins.

Atgādinām, ka jautājums par stomatoloģiju palika aktuāls pēc rekomendācijām, ko sniedza Valsts kontrole pēc pārbaudījumu veikšanas.

V.Jasvins paziņoja, ka stomatoloģija kā pašvaldības kapitālsabiedrība strādā ne tikai Daugavpilī, bet arī Liepājā, piemēram, stomatoloģija strādā pilsētas poliklīnikas sastāvā, Rīgā ir vērojama līdzīga situācija.

"Varbūt kaut kas ir ieinteresēts tajā, lai stomatoloģiju nodot privātsektorā, bet tas ir tikai minējumi. Eksistējošais stomatoloģijas darba modelis ir visizdevīgākais un ērtākais. Daugavpilī ir 26 privātkabineti, tāpēc pacienti var paši izvēlēties uz kurieni viņiem labāk doties. Mēs pildām savas funkcijas, atbilstam MK noteikumiem Nr.60 (2009.gads) Noteikumi par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām, tāpēc nevaru saprast kāds ir mērķis, uzdevums ir saprotams – privatizēt," paziņoja stomatoloģijas vadītājs.

V. Jasvins atzīmēja, ja pēc pārejas privātsektorā samazinātos pakalpojumu cenas, tad uzņēmums varētu piesaistīt jaunus speciālistus, palielināt ārstu algas, tad par šo jautājumu varētu vēl padomāt, visi saprot, ka tā nebūs, jo nav noslēpums, ka jebkurš uzņēmējs domā par peļņu, bet tā ir iespējama, pateicoties cenu paaugstināšanai.

"Neteikšu, ka mūsu cenas ir ļoti zemas, bet tās ir vienas no zemākajām visā Latvijā: izcenojumi ir normāli un pieejami, un zemāki tie nevar būt. Poliklīnika ir paredzēta personām, kuru ienākumi nav lieli. Piemēram, pagājušajā gadā stomatoloģija apkalpoja 159 maznodrošinātās personas, 58 saņēma protezēšanas pakalpojumus, 19 bērni no maznodrošinātām ģimenēm saņēma ortodonta pakalpojumus, tie Latvijā ir maksas. Ir sniegti pakalpojumi ieslodzītām personām (174 personas) ieslodzījuma vietās ārsti strādāt nevēlas, bija sniegta palīdzība 27 pansionāta iedzīvotājiem, 28 cilvēkiem no psihiatriskās slimnīcas un 98 cilvēkus apkalpoja mājās – tāda veida pakalpojumus sniedz tikai mūsu poliklīnika.

Poliklīnikā sniedz palīdzību bērniem līdz 18 gadiem bezmaksas. Privātklīnikās nevēlas pieņemt bērnus – tā ir liela atbildība, aizņem daudz laika. Pilsētas poliklīnikā strādā 5 higiēnisti, tie rīko sarunas par zobu veselību mācību iestādēs. Tikai Latgales stomatoloģija sniedz palīdzību arī brīvdienās.

"Esmu pārliecināts, ka daļu no šiem pakalpojumiem privātklīnikas nesniegs. Mēs kā pašvaldības uzņēmums jūtam atbildību par savu darbu. Dome mūs kontrolē, uzskatu, ka šī taktika ir normāla un nedomāju, ka kaut ko vajadzētu mainīt. Protams, šo jautājumu jālemj deputātiem, daudzi no tiem, kā man zināms, neuzskata, ka ir nepieciešams veikt klīnikas privatizāciju.

Klīnika nodrošina sevi, nevienam neprasa papildlīdzekļus. Ja mēs strādātu ar iztrūkumiem un prasītu naudu, tad jautājums par privatizāciju pat nebūtu uzsākts. Mēs strādājam ar pašatmaksāšanos, no gūtās peļņas iepērkam nepieciešamo aparatūru, veicam remontdarbus, ieviešam jaunas tehnoloģijas, sūtam ārstus mācīties uz ārzemēm, to mēs darām, lai paaugstināt ārstu kvalifikāciju līdz ar to arī savas klīnikas reitingu. Tīrā peļņa pagājušajā gadā bija 300 lati," pastāstīja V.Jasvins.

Finansēšanas avots ir maksas pakalpojumi, sadarbība ar apdrošināšanas klīnikām, Valsts veselības aģentūras dotācijas (izdala līdzekļus bērnu ārstēšanai līdz 18 gadiem), izdalītie domes līdzekļi maznodrošināto personu ārstēšanai. 2010.gadā poliklīnikas apgrozījums bija 1 056 539 lati, no kuriem 434 696 lati bija izdalīti bērnu ārstēšanai, 2011.gadā apgrozījums bija 1 130 686 lati, no kuriem 409 895 lati bija izdalīti bērnu ārstēšanai, 2012.gadā apgrozījums bija 1 144 913 lati, no tiem 405 679 lati bija finansēti bērnu ārstēšanai.

"Mūsu darba modelis ir optimāls, bet problēmas, kuras ir visiem mēs risinām. Galvenais mūsu mērķis ir nodrošināt un saglabāt pakalpojumu pieejamību un kvalitāti. Nākotnes plānos ietilpst speciālistu apmācība, aparatūras modernizācija un sadzīves jautājumu risināšana," pastāstīja iestādes vadītājs.


Написать комментарий

Vai atkal Circenes megaplāns? Pareizi, nav ko labai klīnikai dusēt zem pašvaldības, ja to var noprivatizēt ieinteresētas personas.