Jaunups: Latvijas politiskajā spektrā trūkst izteikti labējas partijas

foto: Mix Media Group
foto: Mix Media Group

Latvijas politiskajā spektrā dominē sociāldemokrātiska pieeja, un trūkst izteikti labējas partijas, intervijā MixNews.lv sacīja savulaik viens no "Jaunā laika" dibinātājiem, par politikas "pelēko kardinālu" bieži dēvētais Edgars Jaunups.

Jau gadu kopš biedrības "Latvijas attīstība" dibināšanas, runājam par to, ka Latvijas politikā fundamentāli trūkst labējā piedāvājuma, bet nevis pēc nacionālā aspekta, bet gan - pēc ekonomiskās programmas, skaidroja Jaunups.

Pēc viņa domām, politiskajā spektrā nav partijas, kura būtu labēji orientēta tieši ekonomiskajā izpratnē, "nevis labējā piedāvājuma pēc nacionālā aspekta, jo latviešu partijas drūzmējas izteikti labējā flangā, tieši pēc nacionālās iezīmes."

"Nevis pārdalīt - taisnīgāk, pareizāk, gudrāk, citādāk, bet - radīt to pārdalāmo apjomu, vai darīt visu nepieciešamo, lai pārdalāmā kļūtu vairāk," valstī valdošo politisko un ekonomisko procesu neatbilstību komentēja Jaunups.

Pieredzējušais politiķis akcentēja uzņēmēju, pamatā mazo, bet arī vidējo un lielo, būtisko sociālo nozīmi, proti - "viņi vienīgie valstī rada jebkādu ekonomisko bāzi, kuru var izmantot dažādu sociālo mērķu sasniegšanai." Jaunups atkārtoti uzsvēra, ka Latvijā šobrīd nav tādu partiju, kuras savā piedāvājumā balstītos tieši uz uzņēmējdarbībai labvēlīgāku apstākļu veidošanu.

"Visas partijas Latvijā, vienalga - vai tās ir latviešu vēlētāju pārstāvošas, vai krievu vēlētāju pārstāvošas, sacenšas tajā, cik lieli sociāldemokrāti tie ir," politisko spektru rakstutoja Jaunups.

Piemēram, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) viņa vērtējumā ir "lauku sociāldemokrāti", Nacionālā apvienība (NA) savā darbībā ir vairāk uz nacionālo aspektu orientēti sociāldemokrāti, savukārt "Vienotība" ir samērā centriska partija, tomēr ar nopietnu interesi par uzņēmējdarbības vidi neizceļas.

MixNews.lv jau vēstīja, ka Jaunups un Einars Repše nesen pieņēmuši lēmumu izstāties no "Vienotības". Kā pavēstīja KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs, biedrības "Latvijas attīstībai" izvērstā reklāmas kampaņa nonākusi arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) redzeslokā un to izvērtēs saistībā ar citām partiju aģitācijas kampaņām.

Biedrība "Latvijas attīstībai" tika izveidota 2012.gada martā ar mērķi iniciēt diskusiju par Latvijai un tās cilvēkiem nozīmīgiem jautājumiem. Biedrības dibināšanā piedalījās Repše, Edgars Jaunups, Dans Titavs, uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs un citi. Netiek izslēgts, ka biedrība varētu pārtapt politiskā partijā un startēt 2014.gada 4.oktobrī plānotajās 12.Saeimas vēlēšanās.


Написать комментарий