Valsts līdzfinansējums ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā

foto: dnevniki.ykt.ru
foto: dnevniki.ykt.ru

Otrdien, 26. martā, valdība pieņēmusi Kultūras ministrijas (KM) iesniegtos Ministru kabineta (MK) noteikumus par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, informēja KM pārstāve Lolita Rūsiņa.

Šiem mērķiem šogad paredzēts nodrošināt 300 000 latu  līdzfinansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršana būs ievērojams ieguldījums nozīmīgas radošās industrijas – Latvijas kino nozares – infrastruktūras attīstībā un izmantošanā, kā arī nodarbinātības, ekonomisko aktivitāšu veicināšanā dažādu pakalpojumu sektoros un blakusnozarēs.

Pieredze liecina, ka, valsts līdzfinansējums būtiski palielina ārvalstu filmu uzņemšanas intensitāti, būtiski pieaug to producentu skaits, kuri vēlas sadarboties ar Latvijas kino profesionāļiem, veidojot būtisku ekonomisko pienesumu ne tikai kino nozarē, bet arī viesnīcu, ēdināšanas, transporta, apsardzes un citās jomās. Ir aprēķināts, ka vidējais viena gada laikā Latvijā izlietotais ārvalstu kino finansējums ir aptuveni 5 miljoni latu.

Noteikumi Valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā nosaka to, kā Nacionālais kino centrs (NKC) piešķir valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā. Tā rīkotajā atklātajā konkursā uz līdzfinansējumu varēs pretendēt Latvijā reģistrētie filmu producenti, kuri noslēguši sadarbības līgumus par ārvalstu filmu uzņemšanu Latvijā. 

Līdzfinansējumu varēs saņemt, ja filma pilnībā vai daļēji tiek uzņemta Latvijā un ja filmas uzņemšanā tiek izmantoti Latvijā reģistrētu fizisko vai juridisko personu pakalpojumi. Viens no svarīgiem nosacījumiem – kopējās filmas projekta izmaksas spēlfilmām un animācijas filmām jāsasniedz vismaz 500 000 latu, bet dokumentālajām filmām – vismaz 100 000 latu. Uz līdzfinansējuma saņemšanu varēs pretendēt, ja projekta iesniegšanas dienā ārvalstu producentam pieejamais filmas finansējums saskaņā ar finansēšanas plānu ir vismaz 50 procentu apmērā no kopējām filmas uzņemšanas izmaksām.

Jautājums par līdzekļu piešķiršanu valsts budžeta līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā turpmākajos gados tiks izskatīts ikgadējā valsts budžeta projekta sagatavošanas procesā.

Jau 2012. gada maijā MK tika izskatīts un akceptēts, ka no šā gada ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ir jāpiešķir valsts līdzfinansējums. Līdz šim to nevarēja izpildīt, jo bija jāsaņem Eiropas Komisijas saskaņojums.


Написать комментарий