Kiprai jauns Finanšu ministrs

foto: zn.ua
foto: zn.ua

Par Kipras jauno Finanšu ministru iecelts Haris Georgiadis, otrdien,2. aprīlī, vēsta aģentūra Itartass.

Georgiadis līdz šim ieņēmis Nodarbinātības ministra amatu.

Kipras finanšu ministrs Mihalis Saris šodien atkāpies no amata, pēc tam, kad notika sarunas ar Eirozonas pārstāvjiem par antikrīzes plaīdzības sniegšanu Kiprai.

Kā vienu no atkāpšanās iemesliem Saris minēja to, ka iepriekš viņš vadījis banku "Laiki Bank", kuras neveiksmes bija viens no galvenajiem Kipras finansiālā sabrukuma veicinātājiem.

Kipras valdība sarunās piekritusi veikt stingru valsts lielākās bankas restrukturizāciju un otras lielākās bankas Kipras Tautas bankas likvidāciju.

Vienošanās paredz, ka Kipras otra lielākā banka "Laiki Bank" nekavējoties tiks sadalīta "labajā" un "sliktajā" bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai "Bank of Cyprus".

Eirozonas finanšu ministri piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7,03 miljardu latu) starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un Kipra varētu palikt eirozonā.

Lielāko Kipras partiju līderi kritizējot Sarisu par viņa nespēju novērst banku krīzi, prasīja viņa atkāpšanos no amata.

Kipras finanšu ministrs Mihalis Saris iepriekš apstiprināja, ka depozīti Kipras bankās, kuru apjoms nepārsniedz 100 000 eiro, netiks aplikti ar vienreizējo nodevu, taču noguldījumu turētājiem virs šī apjoma var tikt piemērots nodoklis aptuveni 40% apmērā.


Написать комментарий