Eksperts: Vienotības mīnusi sasnieguši kritisko masu

foto: vienotiba.lv
foto: vienotiba.lv

Koalīcijas vadošais spēks, partija Vienotība, jau trešo mēnesi pēc kārtas turpina zaudēt vēlētāju simpātijas, kamēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalstītāju skaits palielinās.

Tā liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu jau rīt, vispopulārākā partija joprojām būtu Saskaņas centrs, par kuru savas balsis gatavi atdot 23,3% aptaujas dalībnieku. Par otro populārāko politisko spēku ir kļuvusi Zaļo un zemnieku savienība, kurai atbalstu pauduši 10,8% respondentu. Savukārt parija Vienotība jau trešo mēnesi pēc kārtas turpina zaudēt atbalstītājus, un šobrīd premjera pārstāvēto spēku gatavi atbalstīt vairs tikai 10,4% pētījuma dalībnieku.

Vienotības reitingu kritumam ir daudz sīku iemeslu, kas kopumā tomēr ir sasnieguši kritisko masu – tā sarunā ar Neatkarīgo pētījuma rezultātus komentē SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. Iespējams, sabiedrība Vienotībai pārmet pašmērķīgo virzību uz eiro, ko lielākā daļa iedzīvotāju joprojām neatbalsta. Tāpat savu artavu reitingu kritumā devis skandalozais izdevums Vienotība, PIETIEK!, kurā tika publiskoti partijai un tās līderiem neglaimojoši fakti. Jāatgādina, ka pirms mēneša portāla pietiek.com īpašnieks un žurnālists Lato Lapsa 960 tūkstošos eksemplāru izplatīja bezmaksas laikrakstu, kurā publicēja rakstus par Solvitas Ābotiņas un Valda Dombrovska aizdomīgajiem biznesiem, Sarmītes Ēlertes dāsno atalgojumu u.tml.

A. Kaktiņš norāda, ka Vienotības popularitātes nedienu pamatā varētu būt arī Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma kopējā pasliktināšanās. Pētījumi apliecina, ka sabiedrības noskaņojums pēdējos mēnešos «kļūst arvien pesimistiskāks, un šī tendence, iespējams, rikošetā guvusi atspoguļojumu arī partiju reitingos», norāda eksperts.

Tāpat zināmai daļai vēlētāju varētu nešķist simpātisks Vienotības piedāvājums pašvaldību vēlēšanām, kurās par redzamāko figūru ir kļuvusi Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte. Lai gan SKDS veiktajam pētījumam nav tieša sakara ar vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, A. Kaktiņš apliecina, ka politikā visi procesi ir kopsaistīti un katra aktivitāte atstāj iespaidu uz partijas popularitāti.

Jāatgādina, ka pēc S. Ēlertes nominēšanas Vienotība ir piedzīvojusi reitingu kritumu gan kopumā kā partija, gan arī kā politiskais spēks, kas gatavojas vēlēšanām galvaspilsētā. Vēl pagājušā gada novembrī Rīgas pašvaldības vēlēšanās par Vienotību bija gatavi balsot 22,5% aptaujāto, bet dažu mēnešu laikā partijas atbalstītāju skaits strauji gājis mazumā un šobrīd savas balsis par Vienotību būtu gatavi atdot vien 5,8% rīdzinieku. Tā liecina pētījumu aģentūras Latvijas fakti aptauja A. Kaktiņš gan uzsver, ka partijas kopējā popularitāte nav tieši saistāma ar tās potenciālu katrā pašvaldībā, jo situācija atsevišķos reģionos un novados var būt ļoti individuāla un atšķirīga.

Gan Saeimas vēlēšanu, gan Rīgas vēlēšanu kontekstā strauji audzis to vēlētāju skaits, kas vēl nav izlēmuši, par kuru partiju balsot. SKDS aptauja liecina, ka 26,4% respondentu šobrīd nezina, kuru partiju atbalstītu Saeimas vēlēšanās, savukārt 13,3% aptaujāto norāda, ka vēlēšanās vispār nepiedalītos. Pēc pētījumu aģentūras Latvijas fakti datiem, Rīgas vēlēšanās neizlēmušo balsotāju īpatsvars ir 25,1%. A. Kaktiņš uzsver, ka neizlēmušo rindas lielā mērā ir papildinājuši tieši tie vēlētāji, kuri vairs nav gatavi balsot par Vienotību, taču joprojām nav atraduši citu sev simpātisku partiju.


Написать комментарий