Putins liek amatpersonām slēgt ārvalstu kontus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien devis rīkojumu Krievijas amatpersonām slēgt kontus ārvalstu bankās. Tā ir daļa no prezidenta pretkorupcijas kampaņas, vēsta televīzijas kanāls "Al Jazeera".

Krievijas amatpersonām tagad ir trīs mēneši laika, lai līdz pirmajam jūlijam atbrīvotos no ārvalstīs glabātiem finansu aktīviem. Putina administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs otrdien skaidroja, ka lēmums paredzēts Krievijas ekonomikas "de-ofšorizācijai" - šo terminu savā pirmajā uzrunā tautai pēc stāšanās prezidenta amatā pagājušajā gadā pieminēja Putins.


"Ja personai šodien ir ārvalstu konti, mēs dodam trīs mēnešus laika tikt no tiem vaļā," paziņoja Ivanovs.

Prezidenta biroja vadītājs piebilda, ka Putins ir parakstījis divus dekrētus, kam jāpapildina februārī parlamentā iesniegtais likumprojekts, kas paredz ierobežojumus ierēdņiem un valsts kompāniju vadītājiem uzturēt banku kontus, akcijas un citus finanšu instrumentus ārvalstīs.

Sākotnējais prezidenta iesniegtais likumprojekts liedza amatpersonām būt īpašniekiem ārvalstīs esošiem objektiem, bet ļāva atvērt ārvalstu kontus caur Krievijas bankām, skaidro "Al Jazeera".

Ivanovs noliedza kritiķu izteiktās aizdomas, ka Putina rīkojumu mērķis ir prezidenta tēla spodrināšana, parādot viņu kā vadītāju, kurš stingri vēršas pret Krievijā valdošo eliti. "Cīņa pret korupciju nav sabiedrisko attiecību kampaņa vai uzmanības novēršana no nopietnām problēmām, tas ir garš karš," uzsvēra Ivanovs.

Korupcija "diskreditē amatpersonas", tā ir "rūsa, kas pašos pamatos saēd valstiskumu un sabiedrības morāli", skaidro Ivanovs.

Krievija ir ierindota 133. vietā (no 174.) 2012. gada "Transparency International" korupcijas uztveres sarakstā. Krievijas Centrālās bankas vadītājs februārī paziņoja, ka pagājušajā gadā uz ārvalstīm nelikumīgi nosūtīti gandrīz 50 miljardi dolāru (27,4 miljardi latu), atgādina "Al Jazeera".


Написать комментарий