Daugavpilietēm, kuras ir saskārušās ar neauglības problēmu, ir iespēja kļūt par mammu uz valsts rēķina

foto: woman.hutor.ru
foto: woman.hutor.ru

No pagājušā gada septembra Ministru kabineta apstiprināta Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna ietvaros Latvijas sievietes vecumā līdz 37 gadiem, kuras ir saskārušās ar neauglības problēmu, var rēķināties ar valsts finansiālo palīdzību.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Laura Lapiņa pastāstīja portālam Gorod.lv, ka pērn 55 sievietes izmantoja valsts apmaksāto mākslīgas apaugļošanas procedūru, šogad sieviešu skaits pieaugs līdz 75, savukārt 2014.gadā šo iespēju varēs izmantot 660 sievietes.

Pašlaik pagājušajā gadā procedūru izgājušo sieviešu trešā daļa (16) gaida bērniņu. Pēc L.Lapiņas vārdiem, tas esot labs rezultāts, tomēr par gaidāmo bērnu precīzu skaitu runāt esot pāragri, jo grūtniecības laikā daudz kas var notikt. Šo iespēju piedāvā četras Latvijas medicīniskās iestādes: SIA „VASU”, „Ava-Clinic”, „EGV” un Reproduktīvās veselības centrs „Embrions”.

NVD pārstāve atzīmēja, ka arī Daugavpils iedzīvotāji, kuri ir zaudējuši cerību kļūt par vecākiem, var piedalīties šajā programmā. Lai to izdarītu, pilsētniecēm jāgriežas pie speciālistiem, jānoslēdz līgums ar valsti, jāiziet visus nepieciešamus izmeklējumus, jāuzzina sava diagnoze un pēc konsultācijas jāpierakstās rindā uz mākslīgo apaugļošanu. Šobrīd rindā ir ap 1 000 sieviešu, NVD nesniedza informāciju, vai to vidū ir arī Latgales pārstāves.

Jāatzīmē, ka programmas ietvaros valsts apmaksā sievietes vizītes pie ginekologa, ultrasonogrāfiju un analīzes. Starp citu, viena mākslīgas apaugļošanas procedūra valstij izmaksā ap 700 latiem.

Laura Lapiņa atzīmēja, ka programma tiks īstenota līdz 2014.gadam, vēlāk iegūto rezultātu analīze ļaus spriest, vai ir vērts turpināt tās īstenošanu.

Papildinformācija pieejama šeit.
 


Написать комментарий