M.Rotko mākslas centra atklāšana: Daugavpils aktieru ekspresīvs priekšnesums un somu akordeonista mūzika

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 24.aprīlī, Daugavpils cietoksnī durvis vēris Marka Rotko mākslas centrs.

Par Centra pirmajiem apmeklētājiem kļuva īpaši aicināti viesi, jāmin, ka tik daudzu VIP personu ierašanos Daugavpils tuvākajā nākotnē visdrīzāk nepiedzīvos. Pasākumu apmeklēja bijušais valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi, LR Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme–Grende, Saeimas deputāti, gandrīz visu Latvijā akreditētu valstu vēstnieki, vairāk nekā 80 žurnālisti no dažādām pasaules valstīm, pilsētas vadība, mākslas zinātnieki, mākslinieki, mūziķi un, protams, Rotko bērni – Kristofers un Keita.

Svinīgi pasākumi notika dienas garumā, bet Centra atklāšanas sākumā notika Arsenāla ēkas iesvētīšana, kurā piedalījās triju konfesiju pārstāvji – katoļu, pareizticīgo un luterāņu mācītāji. Pēc lūgšanas un iesvētīšanas viesi varēja apskatīt daudzfunkcionālo mākslas centru, tā paviljonus un ekspozīcijas un, beidzot, apskatīt oriģināldarbus, par kuriem tika tik daudz runāts.

Diskusijā par Rotko atgriešanos dzimtenē un Centra attīstības perspektīvām piedalījās mākslinieka bērni, Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Inna Šteinbuka, ekspozīcijas kuratore Farida Zaletilo, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, bijusī kultūras ministre, LMA pasniedzēja Helēna Demakova un LMA profesors Eduards Kļaviņš. Diskusijas dalībnieki atzīmēja, ka tika noiets garš ceļš un izdarīts ļoti daudz, tādēļ Daugavpilij ir visas iespējas kļūt par Latvijas un Austrumeiropas kultūras galvaspilsētu. M.Rotko mākslas centrs piesaistīs lielu tūristu skaitu, investorus, veicinās pilsētas infrastruktūras uzlabošanu un kļūs par vēl vienu pērli un Daugavpils un valsts zīmolu.

Neapšaubāmi, par svētku kulmināciju kļuva svinīga atklāšanas ceremonija, kuru par īpašu padarīja Daugavpils teātra jauno aktieru spilgts un ekspresīvs priekšnesums Aivara Broka kamerorķestra pavadībā.  Pēc augsti stāvošo viesu nelielām uzrunām tradicionālā lentīte tika pārgriezta un apmeklētāji devās apskatīt mākslas centru.

Svētku dienas noslēgumā notika slavenā somu akordeonista Kimmo Pohjonen koncerts zem klajām debesīm, kuru Cietokšņa iedzīvotāji un citi interesenti varēja apmeklēt bez maksas, viņiem netraucēja pat stiprs vējš.

Nav noslēpums, ka ilgi pirms M.Rotko mākslas centra atklāšanas Centra izveide un mākslinieka jaunrade bija izraisījusi pilsētnieku diskusijas un visai pretrunīgu novērtējumu – gan sajūsmu, gan neizpratni. Lai izveidotu savu priekšstatu par jaunu Daugavpils, Latgales un Austrumeiropas pērli (tieši tā daudzi viesi nosauca mūsu Centru), pilsētniekiem vajadzētu vismaz reizi apmeklēt to, novērtēt slavenā mākslinieka oriģināldarbus, pastaigāt pa izstāžu zālēm, aplūkot vairākas videoinstalācijas, kas ir veltītas mūsu pilsētas vēsturei un Marka Rotko ģimenei, apmeklēt laikmetīgās mākslas izstādi un kafejnīcu „Arsenāls”.

Atgādināsim, ka tikai šodien, 25.aprīlī, no plkst.10:00 līdz 17:00 pilsētnieki un pilsētas viesi varēs apmeklēt M.Rotko māksla centru, apskatot visus sektorus, izņemot Marka Rotko ekspozīciju, tikai par Ls 1. Savukārt oriģināldarbu zāles apmeklējums maksās Ls 2.

FOTOGALERIJA



Написать комментарий