Eksperti: Botoksa injekcijas var būt bīstamas

foto: alfa.lt
foto: alfa.lt

Botoksa injekcijas, kas tiek veiktas jaunības saglabāšanai un ādas nogludināšanai ir diezgan riskanta lieta un tās drīkst veikt tikai ar ārsta recepti.

Par to tiek runāts neatkarīgajā izmeklēšanā, kas tika veikta pēc Lielbritānijas Veselības aizsardzības ministrijas rīkojuma.
Pēc ziņojuma autoru domām, šādas kosmētiskās procedūras, kuras tiek regulētas tikai pēc vispārējiem standartiem var sagādāt veselības traucējumu risku, vēsta glavnoe.ua

Lielbritānijas kosmētikas joma piedzīvo bumu. 2005.gadā tā tika novērtēta 750 miljonu mārciņu apmērā, 2010.gadā – 2.6 miljardu mārciņu, bet līdz 2015.gadam novērtējums izaugs līdz 3,6 miljardu mārciņu apmēram.

Visstraujāk pieaug neķirurģiskās iejaukšanās metodes – mākslīgo grumbu novēršanas līdzekļu izmantošana, butolīnterapija, lāzerdepilācija jeb matiņu likvidēšana.

Ja jūs esat nolēmuši veikt kosmētisko operāciju, jums ir tiesības sagaidīt tādas pašas garantijas kā parastās ārstēšanas gadījumā. Ziņojumā tiek vēstīts, ka viss ir nedaudz citādāk.

Aicinājumi šīs jomas regulēšanai kļuva it īpaši uzstājīgi pēc franču uzņēmuma PIP skandāla ar silikona implantiem, kura rezultātā tika atklāti ļaunprātīgi to izmantošanas gadījumi.

Nekāds veikto operāciju uzskaitījums netika veikts.

Bet situācija neaprobežojas vienīgi ar šādiem implantiem. Pēdējā laikā ķirurgi ir iemācījušies ievietot šādus implantus sēžamvietā un kājās. Tas pašlaik arī netiek regulēts ar standartiem.

Eiropas Savienība cenšas padarīt noteikumus šajā jomā daudz stingrākus, tomēr jaunie noteikumi stāsies spēkā ne agrāk, kā pēc pieciem gadiem.

Visas šīs procedūras, kā atzīmē ziņojuma autori, paliek ārpus likuma un nekādā veidā netiek regulētas.

Ziņojumā tiek atzīmēts, ka notiek šādu procedūru trivializācija, kuras var veikt salonos jau pēc pirmā pieprasījuma.
ES valstīs krūšu implantu un botulinoterapijas izmantošana tiek regulēta ar speciāli pieņemtiem standartiem.

Kaut gan mākslīgie implanti tiek uzskatīti par medicīniskiem līdzekļiem, tiem tiek pielietoti tādi paši standarti kā zobu sukām un lodīšu pildspalvām. Eiropā ir 190 šādu implantu veidu, bet ASV salīdzinoši ir tikai 14.

Ziņojumā tiek vēstīts, ka privātajā sektorā netiek veiktas kvalificētu ķirurgu un kosmetologu pārbaudes. Tas viss tiek apgrūtināts arī ar to, ka gandrīz puse no visām kosmētiskajām operācijām tiek īstenotas ar iebraucēju – ārstu palīdzību, kuri tieši šajā nolūkā brauc uz valsti uz vairāk dienām.

Izmeklēšana tika veikta pēc globālā skandāla, kura centrā nokļuva franču kompānija Poly Implant Prothese, kas ražoja nekvalitatīvus krūšu implantus.

Tie tika izgatavoti no nekvalitatīva silikona, kam bija tendence deformēties un plīst.

Ketrina Kida Dartforda Kentas pilsētā cieta no šāda implanta plīsuma.

„Kāpēc visi piekrīt tam, ka man tagad jādzīvo ar rūpniecisko silikonu manos limfmezglos līdz sava mūža galam, tikai tāpēc, ka šī nozare netiek normatīvi regulēta?” stāsta viņa.

Lielbritānijas estētiskās ķirurģijas asociācija atbalstīja ziņojuma publikāciju, kura galvenā prasība bija sertificēt ādas injekciju procedūru veikšanas noteikumus.


Написать комментарий