Kūlas ugunsgrēkos nodeg ēkas

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Kūlas dedzinātāji vēl aizvien nerimstas.

Diennaktī no 7. līdz 8. maijam ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 73 kūlas ugunsgrēkus. Kūla tiek dedzināta visā Latvijā, gan laukos, gan arī pilsētu nesakoptajās daļās. No kūlas aizdegas meži, jaunaudzes, elektrības stabi, dārza mājiņas, gan neapdzīvotas, gan arī apdzīvotas ēkas. Šogad kūlas ugunsgrēkos nopostītas jau vairāk nekā 40 ēkas.

Ugunsdzēsēji glābēji 7. maijā plkst. 11.35 saņēma informāciju, ka Kārsavas novada Salnavas pagastā izcēlies ugunsgrēks. Kad Kārsavas posteņa ugunsdzēsēji pēc 10 minūtēm bija ieradušies notikuma vietā, redzēja, ka šķūnis jau ir nodedzis, bet dzīvojamā māja liesmās. Problēmas radīja arī tas, ka ugunsgrēku nācās dzēst ar ūdens pievešanu no 1 km attālā dīķa. Notikuma vietā strādāja četras ugunsdzēsēju automašīnas no VUGD Ludzas daļas, Kārsavas posteņa un Balvu daļas Tilžas posteņa. Ugunsgrēks nodarīja lielus postījumus – nodega dzīvojamā māja 72 m2 platībā, pirts 20 m2 platībā un divi šķūņi kopumā 162 m2 platībā. Mājas saimniekiem sadega visa iedzīve. Nekavējoties tika informēta arī Kārsavas novada pašvaldība, lai risinātu jautājumu par cilvēku izmitināšanu, jo mājā dzīvoja arī bērni. Ugunsgrēks iespējams izcēlies no degošās kūlas.

Savukārt 8.maijā plkst. 11.32 tika saņemta informācija, ka Smiltenes novada Brantu pagastā no kūlas aizdedzies šķūnis. No aizdedzinātās kūlas bija aizdedzies šķūnis 60 m2 platībā un kūts 130 m2 platībā, no liesmām ugunsdzēsējiem izdevās pasargāt dzīvojamo māju, kura gan nav apsaimniekota.

Kūlas ugunsgrēki nav tikai neapsaimniekoto lauku, bet arī nesakopto pilsētas teritoriju sekas. Kaut gan pilsētās kūlas ugunsgrēki platības ziņā salīdzinoši ir nelielāki, tomēr tieši pilsētās, ņemot vērā blīvo apbūvi, pastāv lielāki draudi tuvumā esošajām ēkām. Protams, ka kūlas ugunsgrēki arī ietekmē gaisa kvalitāti. Diemžēl pilsētās kūlas ugunsgrēki nav retums. Tā, piemēram 8.maijā, kūla dzēsta:

Rīgā, Lielvārdes ielā – 200m2;

Jēkabpilī, J.Raiņa ielā – 500 m2;

Valmierā, Pleskavas ielā pie dzelzceļa – 2ha ;

Rīgā, Lucavsalas ielā 400 m2.

Kaut gan vēl aizvien ik dienas tiek reģistrēti kūlas ugunsgrēki, un to skaits turpina pieaugt, taču, salīdzinot ar visu iepriekšējo gadu, lielākajā daļā pilsētu kūlas ugunsgrēkus skaits ir palielinājies.

PILSĒTAS

Kūlas ugunsgrēku skaits

2012. GADS

Kūlas ugunsgrēku skaits

2013. GADS

(līdz 7.maijam)

Rīga

180

196

Daugavpils

124

139

Liepāja

88

174

Jēkabpils

55

61

Jūrmala

40

64

Rēzekne

31

15

Jelgava

34

53

Valmiera

9

10

 Ventspils

8

46

 

   


Написать комментарий