I.Bočarova: Bezdarba līmeņa samazināšanās jauniešu vidū saistīta ar viņu mobilitāti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes informācija liecina, ka šogad bezdarba līmenis jauniešu vidū samazinājies par 7,5%. 
Lai noskaidrotu, kāda situācija ir mūsu pilsētā, un saņemtu informāciju par Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) piedāvātajām iespējām, portāla Gorod.lv korespondente griezās pie NVA Daugavpils nodaļas vadītāja vietnieces Innas Bočarovas.

Jāatzīmē, ka I.Bočarova apstiprināja informāciju, ka bezdarba līmenis jauniešu vidū samazinās.

„2012.gada sākumā bezdarba līmenis jauniešu vidū bija 10,6%, bet 2013.gada sākumā tas samazinājās līdz 9,3%”, teica speciāliste.
Jāatzīmē, ka mūsu pilsētas rādītāji īpaši neatšķiras no vidējā bezdarba līmeņa jauniešu vidū, kas vērojams visā Latvijā. Pērn tas sasniedza 11,8%, savukārt šogad attiecīgajā posmā bija 10%.

Tomēr, pēc I.Bočarovas vārdiem, jauniešu bezdarba rādītāji, salīdzinot ar bezdarbu citās vecuma grupās, vairāku gadu laikā saglabājas aptuveni vienādā līmenī.

„Vislielākais bezdarbnieku skaits vērojams vecumā grupā no 45 līdz 50 gadiem. Savukārt bezdarba līmeņa samazināšanās jauniešu vidū saistīta ar viņu mobilitāti un aktivitāti”, paziņoja I.Bočarova.

Speciāliste paskaidroja, ka NVA datu bāzē iekļauti jaunieši parasti aktīvi meklē darbu. Ja 3-4 mēnešu laikā viņi neatrod darbu dzimtajā pilsētā, apsver domu pārvākties uz citu valsts reģionu, kur ir vairāk iespēju. Jaunieši nebaidās izceļot uz ārzemēm. Visbiežāk tas notiek vasaras laikā, kad jaunieši vēlas piestrādāt.

Uz jautājumu, vai NVA programmas ietekmē bezdarba līmeņa samazināšanos, I.Bočarova atbildēja, ka programmas „Jauniešu brīvprātīgais darbs” un „Darba vieta jaunietim” palīdz iegūt pieredzi vai noteiktas profesionālās iemaņas, tomēr negarantē, ka jaunietis tiks nodarbināts.

Pēc NVA Daugavpils nodaļas vadītāja vietnieces domām, jauniešiem tomēr ir daudz iespēju, kuras var izmantot, izņemot augstākminētās programmas, viņi var iesaistīties visās NVA piedāvātās programmās, ja atbilst to noteikumiem.


Написать комментарий