M.Ivanova-Jevsejeva: Ģimenes pabalts 8 latu apmērā noteikti ir jāpaaugstina

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeimas deputāte no Daugavpils Marjana Ivanova-Jevsejeva piekrīt portāla Gorod.lv lasītājiem, kuru vairākums uzskata, ka ģimenes valsts pabalsts 8 latu apmērā ir žēlastības dāvana.

Pēc deputātes domām, pabalsts ir jāpaaugstina vismaz līdz 50 latiem, lai cilvēki justu valsts atbalstu un gribētu veidot ģimenes ar bērniem.

Pēc M.Ivanovas-Jevsejevas vārdiem, koalīcija solījusi, ka no 2014.gada ģimenes pabalsts 8 latu apmērā tiks diferencēts atkarībā no ģimenē esošo bērnu skaita, tādēļ pabalsts tiks paaugstināts, tomēr viņa īpaši netic šim solījumam, jo valdošie bieži vien maina savu viedokli šajā jautājumā.

„Katru gadu, veidojot valsts budžetu, SC ierosina paaugstināt ģimenes pabalstu, tomēr vairākums neatbalsta šos grozījumus. Šogad situācija varētu mainīties, jo nacionālā apvienība, kas virza demogrāfiskos jautājumus, varētu uzstāt uz pabalsta paaugstināšanas. Izredzes ir minimālas, tomēr tās pastāv”, atzīmēja deputāte.

M.Ivanova-Jevsejeva atzina, ka šogad valsts nedaudz labāk atbalstījusi ģimenes ar bērniem: tā saucamajai demogrāfiskai paketei iedalīts par 38 miljoniem latu vairāk, tomēr papildus atbalsts galvenokārt bija netieši pabalsti un ģimeņu ar maziem bērniem atbalsts. Tika palielināti „māmiņu algu” griesti, paaugstināts šī pabalsta minimālais apmērs. Labvēlīgākā situācijā atrodas sievietes, kuras pirms bērna piedzimšanas bija bezdarbnieces: viņas ir nodrošinātas ar papildus bērna kopšanas pabalstu līdz 2 gadiem. Valsts apmaksā 1. un 2.klašu skolēnu pusdienas. No 1.septembra tiks izmaksāts pabalsts (līdz 100 latiem mēnesī) ģimenēm, kurās bērni līdz 1,5 gada vecumam nav tikuši bērnudārzā: šim nolūkam iedalīti 3,8 miljoni.

„Valsts atbalstam pagaidām ir netiešs raksturs, tas domāts ģimenēm ar maziem bērniem. Vai ir pareizi, ka lielākos pabalstus ģimene saņem līdz bērna viena gada vecumam? Vēlāk šis pabalsts ir 8 lati mēnesī, bet es uzskatu, ka šāda pieeja nav pareiza, jo, piemēram, skolas vecuma bērna uzturēšanai nepieciešams vairāk līdzekļu, nekā gada vecajam bērnam. Vecākiem ilgāku laiku jāsaņem lielākais ģimenes pabalsts, jo izdevumi pieaug līdz ar bērnu”, atzīmēja M.Ivanova-Jevsejeva.
 


Написать комментарий