Ķīna veiksmīgi palaidusi kosmosa kuģi ar trīs astronautiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Otrdien no kosmodroma Gobi tuksnesī veiksmīgi pacēlies Ķīnas kosmosa kuģis "Shenzhou-10" ar trīs astronautiem, vēsta ārvalstu mediji.

Raķete no bāzes Ķīnas Iekšējās Mongolijas autonomajā reģionā pacēlusies otrdien 17:38 pēc Pekinas laika. Trīs astronauti tagad gandrīz trīs nedēļas pavadīs "Tingong" kosmiskajā laboratorijā.

Komandā ir Ķīnas otrā sieviete kosmonaute – Vanga Japinga. No kosmosa viņa pirmo reizi Ķīnas vēsturē pasniegs lekciju studentiem uz Zemes, norāda BBC.

Kapsula ar astronautiem no raķetes atdalījusies deviņas minūtes pēc pacelšanās. Apmēram pēc 40 stundām kapsulas orbīta sasniegs augstumu, kurā atrodas "Tiangong-1" kosmosa stacija un savienosies ar to.

Šis ir nākamais solis pretī Ķīnas mērķim galu galā kosmosā nogādāt pastāvīgu kosmisko staciju, norāda BBC. "Taingong-1" ir izmēģinājuma stacija, kas kosmosā nogādāta 2011. gadā, lai izmēģinātu tuvināšanās un savienošanās tehnoloģijas ar kosmiskajiem kuģiem.

2012. gada jūnijā komiskajā modulī gandrīz 10 dienas pavadīja kapsulas "Shenzhou-9" komanda, kurā bija Ķīnas pirmā sieviete astronaute Liu Janga. Šodien izlidojusī komanda stacijā paredzējusi palikt nedaudz ilgāk, misijas laikā izmēģinot manuālo un automātisko savienošanos ar staciju.

Ķīna līdz desmitgades mijai cer kosmosā palaist pilnvērtīgu pastāvīgo kosmisko staciju. Tā sastāvēs no vairākiem modeļiem un būs aptuveni 60 tonnu smaga.

Līdzīgi kā Starptautiskajā Kosmiskajā stacijā (SKS), arī Ķīnas nākamajā kosmosa mītnē cilvēki varēs uzturēties ilgu laiku.


Написать комментарий