Daugavpilī balsu skaitīšanā pieļautās kļūdas skaidro ar „cilvēcisko faktoru”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā jau ziņots, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) atcēla Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par pašvaldību vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu un uzlika par pienākumu līdz 20.jūnijam caurskatīt skenētās vēlēšanu zīmes visos pilsētas vēlēšanu iecirkņos.

Ja kādā vēlēšanu iecirknī tiks konstatēti pārkāpumi, tajā balsis tiks pārskaitītas.

Daugavpils pilsētas pašvaldībā uzskata, ka sakarā ar pašvaldību vēlēšanu rezultātiem saņemto sūdzību skaits varētu būt vēl lielāks, ja parasti iedzīvotāji zinātu, kā jārīkojas pārkāpumu konstatēšanas gadījumos, piemēram, to, ka nav jāgaida diena vai divas, bet jāziņo par pārkāpumiem nekavējoties.

Pēc pilsētas pašvaldības priekšsēdētājas vārdiem, Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisija nelabprāt sadarbojās ar partijām, un pieeja vēlēšanu rezultātu materiāliem bija ierobežota.

„Vakar CVK sēdē Rīgā triju stundu laikā skatīja divu politisko apvienību iesniegto sūdzību un vienbalsīgi pieņēma lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanas atcelšanu un biļetenu pārskaitīšanu.

Man ir svarīgi aizstāvēt mūsu pilsētnieku intereses, jo ir pierādījumi, ka vēlēšanu sistēmas principi bija pārkāpti, tas nozīmē, ka bija pārkāptas vēlētāju tiesības.

Vakar CVK sēdē minēja „cilvēcisko faktoru”, kas man nav saprotams, īpaši, ja komisijā strādā vienas ģimenes locekļi vai pilsētas domes bijušie darbinieki, kuri tika atlaisti sakarā ar nekompetenci, un kuriem, iespējams, ir savas pretenzijas pret Domi. Šāds cilvēks bija vienas Daugavpils pilsētas centrā strādājošas komisijas vadītājs. Tāpat viņam ir ap 2 000 latu parāds par kādreiz saņemto pašvaldības dzīvokli, bija pieņemts lēmums par izlikšanu no dzīvojamās telpas. Mūsu vēlēšanu sistēmā pārāk bieži tiek minēts tā saucamais „cilvēciskais faktors”.

Personīgi man ir daudz jautājumu un šaubu sakarā ar pilsētas vēlēšanu komisijas pašreizējo sastāvu. Tur jāstrādā neatkarīgiem un kompetentiem cilvēkiem, kuri aizstāv vēlētāju intereses, nevis pieviļ viņu cerības.

Iespējams, ka Saeimas vēlēšanās piedalīsies vēl mazāks vēlētāju skaits. Personīgi es kā potenciālā vēlētāja jau nezinu, vai vēlos piedalīties nākamajās vēlēšanās „cilvēciskā faktora” dēļ”, uzskata Ž.Kulakova.


Написать комментарий