Brazīlijas prezidente sola referendumu un reformas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa pirmdien piedāvājusi sarīkot referendumu par politiskajām reformām, tādā veidā cenšoties apslāpēt valstī notiekošos plašos protestus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidente apsolīja palielināt valsts finansējumu sabiedriskajam transportam, kā arī fokusēties uz veselības aprūpi un izglītību. Vēlāk Rusefa tikās ar pilsētu mēriem un provinču gubernatoriem, kuri šiem plāniem piekrituši, ziņo BBC.

Tikmēr daži aktīvisti sola turpināt divdesmit gadu laikā lielākos protestus Brazīlijā. Pirmdienas vakarā sadursmes ar policiju notikušas vairākās pilsētās.

Jau ziņots, ka protestus pagājušajā nedēļā izraisīja transporta biļešu cenu palielināšana un sabiedrības sašutums par milzīgu valsts līdzekļu tērēšanu, lai sarīkotu divus sporta pasākumus - Konfederāciju kausu un Pasaules kausa futbolā turnīru. Protestiem pieņemoties spēkā, tie pārauguši daudz plašākā neapmierinātībā ar sabiedriskajiem pakalpojumiem un korupciju.

Ar otro jūniju maksa ir paaugstināta pilsētu autobusos un metro. Biļešu cenas Sanpaulu ir pieaugušas no aptuveni 74 uz 79 santīmiem par vienu biļeti. Amatpersonas norāda, ka biļešu cenu pieaugums ir zemāks par inflāciju, kas pašlaik ir aptuveni 15,5% līmenī.

Trešdien Sanpaulu un Riodežaneiro piekāpās protestētāju prasībām un samazināja transporta biļešu cenu, tomēr protestus tas nav mazinājis.

Demonstranti vēlas, lai vairāk līdzekļu tiktu investēti veselības un izglītības sistēmās un tiktu samazināts amatpersonu atalgojums.


Написать комментарий