Domē dažu stundu laikā apsprieda Daugavpils pilsētas attīstības programmas jaunu redakciju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pusotras stundas laikā notika mūsu pilsētas attīstības programmas pirmās redakcijas prezentācija. 

Programma ir svarīgs stratēģisks dokuments, kas nosaka Daugavpils pilsētas attīstības prioritātes un pamatvirzienus tuvāko gadu laikā.

Neskatoties uz klātesošo rakstveida lūgumu, prezentācija notika tikai latviešu valodā. Tiesa, Rīgas firmas „Baltijas konsultācijas” eksperti solīja atbildēt uz jautājumiem tajā valodā, kurā tie tiks uzdoti.

Pēc šī paziņojuma viņi ilgi un ne īpaši interesanti stāstīja par darbu pie programmas izstrādes, kas sākās pirms 2 gadiem, par mūsu pilsētas cilvēku resursu, dabas un kultūrvēsturisko vērtību analīzi, pilsētas potenciāla analīzi, par pilsētas iespēju kļūt par nozīmīgu vietu Baltijas valstu reģionā. 

Prezentācijas otrā daļa tika veltīta vides ekspertīzei, kā arī riskiem un priekšrocībām, kuras ir saistītas ar attīstības plāna īstenošanu. Šajā prezentācijas daļā daudzi klātesošie pameta Domes konferenču zāli, un publiskajā apspriešanā piedalījās tikai neliela daļa. Viens no cilvēkiem aizejot skaļi teica: „Nu gan jums nav, ko darīt!”.

Atšķirībā no garlaicīgas prezentācijas, apspriešana bija daudz interesantāka un dzīvīgāka. Pilsētnieki interesējās, kādēļ pilsētas attīstības plānu izstrādā cilvēki, kuri gandrīz neko nezina par mūsu pilsētu un iedzīvotāju vajadzībām. Cilvēkiem paskaidroja, ka tas notika, jo Rīgas firma vinnēja šādos gadījumos rīkoto konkursu.

Daudzi jautājumi bija radušies sakarā ar plānā minēto atkritumu šķirošanas līnijas Dunduru ielā 13 modernizāciju. Rīgas eksperti nezināja, ka pirms dažiem mēnešiem Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja atteicās no būvniecības darbiem šajā teritorijā.

Cilvēki jautāja arī par stadiona būvniecību, kas atbilstu starptautiskām prasībām un kas izmaksātu aptuveni 5 miljonus latu, par jaunu tiltu pāri Daugavai.

Domes vadība un deputāti solīja ņemt vērā visus izteiktos ierosinājumus, virzot tos izskatīšanai.

Pirms prezentācijas telpiskās attīstības plānotāja Helēna Trošimova paziņoja portālam Gorod.lv, ka divu mēnešu laikā – no 3.jūnija līdz 15.jūlijam – Daugavpilī norisinājās pilsētas attīstības programmas 2014.-2020.gadam publiskā apspriešana. Šajā laikā dažādos pilsētas mikrorajonos rīkotās tikšanās apmeklēja ap 60 cilvēkiem. Tika saņemti 130 ierosinājumi, kuru iniciatori pārsvarā bijuši jaunie cilvēki, kuri iepazinās ar dokumentu un piedāvāja labas idejas.

Publiskās apspriešanas gaitā visaktīvākie bija Grīvas mikrorajona iedzīvotāji, kuri interesējās par otrā tilta būvniecību pāri Daugavai, par apkārtceļu, visai aktīvi bija arī Ruģeļu mikrorajona iedzīvotāji.

H.Trošimova izteica domu, ka iedzīvotāju ierosinājumi tiks saņemti arī turpmāk, jo, saskaņā ar likumu, tie iesniedzami vēl 30 dienu laikā. Darba grupa izskatīs katru ierosinājumu un nepieciešamības gadījumā iekļaus to attīstības plāna redakcijā.
 



Написать комментарий