Strazdes bērnu nama audzēknis Kandavas novada Teteriņu ezerā noslīka 21.jūnijā, un pēc šīs traģēdijas, apstākļu noskaidrošanai un Strazdes bērnu nama atbildīgo darbinieku rīcības izvērtēšanai ar Talsu novada pašvaldības izpilddirektora rīkojumu tika izveidota pārbaudes komisija.

Komisijas priekšsēdētāja Inga Krišāne atzina, ka komisija fiksējusi nepilnības iestādes iekšējo normatīvo aktu izstrādē, darba organizācijā un drošības pasākumu reglamentācijā un izpildē.

Komisija konstatējusi arī bērnu nama direktores Ārijas Čuhnovas kompetences nepietiekamību bērnu pamattiesību nodrošināšanā, bet, lai lemtu par vadītājas atbilstību amatam, ir izveidota cita komisija, kas veiks paplašinātu iestādes vadītājas darba pārbaudi.

Talsu novada pašvaldības izpilddirektors Aldis Vilsons ar rīkojumu ir uzdevis Čuhnovai izvērtēt disciplinārā soda piemērošanu par rupjiem drošības pārkāpumiem audzinātājai un medmāsai, kuras bija klāt nelaimes brīdī, un ziņot par pieņemtajiem lēmumiem.

Tuvākajā laikā tiks izveidota darba grupa Strazdes bērnu nama amata vietu un personālsastāva pārstrukturizācijai, kā arī infrastruktūras uzlabošanas programmas izveidei. Plānoti arī citi pasākumi pašvaldības sociālo pakalpojumu sniedzēju kontroles pastiprināšanā. Lai pilnveidotu pašvaldības organizēto sociālo pakalpojumu sniegšanu, turpmāk ikgadējās pārbaudes tiks rīkotas, vadoties pēc izstrādātiem darbības izvērtēšanas kritērijiem.

Pašvaldība ir saņēmusi Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirkņa paziņojumu, ka ir uzsākts kriminālprocess par nelaimes gadījumu.