Jaunie valdības noteikumi paredz, ka bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem ir jāapgūst pieaugušo formālās izglītības programma aukļu darba jomā vai jāiegūst aukles profesionālā kvalifikācija.

Tāpat auklēm, kam nav medicīniskās izglītības, būs jāiegūst arī apliecība, kas apliecina personas prasmi sniegt pirmo palīdzību.

Fiziskām personām, kas vēlēsies sniegt aukļu pakalpojumus, būs arī jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā individuāliem komersantiem, saimnieciskās darbības veicējiem, pašnodarbinātajiem vai patentmaksas maksātājiem.

Viskaismīgākās diskusijas valdībā raisīja fakts, ka jaunie noteikumi neliedz arī bērnu radiniekiem, piemēram, vecmāmiņām, kļūt par bērna uzraudzīšanas pakalpojumu sniedzējiem, kuru pakalpojumi daļēji tiek apmaksāti no valsts budžeta.

Vairāki ministri, tostarp premjers Valdis Dombrovskis ( V) pauda, ka šāda situācija, ka vecmāmiņa saņem no valsts samaksu par sava mazbērna pieskatīšanu, nebūtu vēlama, norādot, ka ģimenēm, kurās vecmāmiņa var uzņemties bērna pieskatīšanu, bērnudārzu nepieejamība nerada īpašas problēmas.

"Ja mēs sāksim piemaksāt vecmāmiņām, kas pieskata mazbērniņus, nezinu, kur nonāksim," teica premjers.

Viņam gan oponēja vairāki citi ministri. Tā, piemēram, veselības ministre Ingrīda Circene uzsvēra, ka tieši vecāki ir atbildīgi par to, kam uztic sava bērna pieskatīšanu, bet kopumā arī apmaksājot bērna uzraudzīšanas pakalpojumus, valstij jāvadās no principa "nauda seko bērnam".

"Varbūt simts un viena situācija, ko mēs nevaram te atrunāt," iestājoties pret to, ka valdības noteikumos tiktu ietverts aizliegums vecmāmiņām, kas pieskata savus mazbērnus, pretendēt uz valsts atbalstu, sacīja Circene.

Arī labklājības ministre Ilze Viņķele ( V) pauda, ka noteikumos nav jāietver ierobežojumi, kas liegtu radiniekiem iespēju kļūt par oficiāli reģistrētiem bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem.

Viņa uzsver, ka vecmāmiņām vai citiem bērnu radiem, kuru pakalpojumu izmaksai tiktu izmantots jaunais pabalsts, būs jāreģistrējas VID un jāmaksā nodokļi vai patentmaksa par nopelnīto.