Rīgas svētki izskan ar salūtu

foto: F64
foto: F64

Vakar noslēdzās Rīgas svētki, kas trīs dienu garumā pulcēja iedzīvotājus un pilsētas viesus dažādām gaumēm un interesēm pielāgotās aktivitātēs.

Pirmās svētku dienas kulminācija bija vērojama blīvi apmeklētajā Arēnā Rīga, kur notika krievu rokgrupas Bi2, Latvijas simfoniskā orķestra un citu viesmākslinieku uzstāšanās. Īpašas ovācijas radīja Renāra Kaupera parādīšanās uz skatuves. Koncertā notika arī Renāra Kaupera, Bi2 un Naika Berozova dziesmas Kasajasj zemļi pirmatskaņojums Latvijā. Savukārt klasiskās mūzikas cienītāji pulcējās laukumā pie Brīvības pieminekļa, kur pirmo reizi Rīgas svētku laikā pie Brīvības pieminekļa notika brīvdabas opermūzikas koncerts No Kurzemes hercoga līdz Vāgneram.

Visas svētku dienas Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā bija Svītrainās dienas, kuru laikā notika radošās darbnīcas un stāstīja par krāsu, rakstu un formu nozīmi dzīvnieku ikdienā. Savukārt sporta cienītāji sestdien pie Latvijas Nacionālās operas varēja vērot diennakts basketbola turnīru, bet Rīgas kanālā notika Kanāla regate, kurā amizantos tērpos sacentās ūdens velosipēdu komandas.

Laukumā pie Pētera baznīcas vēstures cienītāji varēja iejusties viduslaiku atmosfērā, aplūkojot un iegādājoties eksperimentālās arheoloģijas darinājumus no dažādām valstīm.

Vērmanes dārzā starp gadatirdziņu, koncertiem un priekšnesumiem interesentus ar savu kultūru iepazīstināja Taivānas pārstāvji. Taipei misijas Latvijas Republikā pirmais sekretārs Ja Min Sueņs Neatkarīgajai pastāstīja, ka Taivāna bija viena no pirmajām valstīm, kas oficiāli atzina Latvijas neatkarību un viņiem esot svarīgi, lai starp valstīm ir labas attiecības: «Šeit ir seši studenti no Taivānas, kas ieradušies, lai dalītos ar Taivānas mūziku, rakstības stilu un citām kultūras izpausmēm. Mēs dzīvojam globālā pasaulē, un šī ir lieliska iespēja jauniešiem mācīties vienam no otra. Mēs apbrīnojam to, kā jūs izcīnījāt neatkarību, un uzskatām, ka esat ļoti stipri, strādīgi un draudzīgi cilvēki,» teica Ja Min Sueņs. Viens no jauniešiem Ko Vei-Čeņ jeb Kevins priecīgs teica, ka esot apguvis ļoti daudz – iepazinis vēsturi un nobaudījis vietējos ēdienus. Viņa kultūršoks bijis cilvēki, kas esot kautrīgi un pārsteidzoši pieklājīgi.

Pie ieejas Rīgas Porcelāna muzejā darbojās trauku apgleznošanas darbnīca, kur katrs varēja uzgleznot savu Rīgu. Porcelāna māksliniece Diāna Boitmane pastāstīja, ka interese esot bijusi milzīga un ļoti ātri iegādātie trauki beigušies. Par to, kā attēloja Rīgu, viņa stāsta: «Bija gan velns, gan baznīcas, gan abstraktā māksla. Bērni septembrī varēs nākt pēc saviem apgleznotajiem traukiem un paturēt par piemiņu.»

Vēstures un smalkās uzvedības cienītāji sestdien varēja nokļūt 1913. gada Rīgā, izklaidējoties Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Jūgendstila centra rīkotajos Alberta ielas svētkos Pirms 100 gadiem Albert’ ielā. Tautā iemīļoti aktieri un muzikanti uzstājās uz lielās skatuves, savukārt bērni visas dienas garumā varēja vērot leļļu teātri. Rīgas Jūgendstila centra projektu vadītāja Baiba Buceniece Neatkarīgajai pastāstīja «Šie ir teātra un dārza svētki. Bērni skatās leļļu teātri, var bez maksas iegūt tērpa skici vai auduma ziedu lenti matiem. Ir arī Rīgas kinostudijas grimētāji, kas veido autentiskas frizūras.» Daudzi muzeji un kultūras iestādes Rīgas svētku laikā strādāja ar atlaidēm.


Написать комментарий