Lielbritānijā laikrakstam Guardian draud E. Snoudena nodoto materiālu dēļ

foto: flickr.com
foto: flickr.com

Laikraksts Guardian saņēma draudus no Lielbritānijas specdienestiem, kuri pieprasa slepeno dokumentu, kurus redakcija saņēma no E. Snodena, iznīcināšanu vai nodošanu varas iestādēm, paziņoja laikraksta galvenais redaktors Alans Rasbridžers, raida Bi bi si.

Savā autora slejā A.Rasbridžers pastāstīja, ka pirms mēneša uz Londonas redakciju atnāca divi „drošības speciālisti” no Lielbritānijas Valdības sakaru centra un burtiski pateica: „Jūs esat pietiekami paspēlējušies. Tagad mēs gribam visu savējo atpakaļ”.

Neskatoties uz redaktora paskaidrojumiem, ka materiāli, kas veltīti E. Snoudena laikraksta žurnālistam Glenam Grīnvaldam nodotajiem slepenajiem dokumentiem, tiek publicēti no Ņujorkas avīzes redakcijas, specdienesta darbinieki pieprasīja viņu klātbūtnē fiziski iznīcināt datorus, kuros tiek uzglabāti E. Snoudena nodotie faili. Pretējā gadījumā draudēja ar kriminālatbildību, apgalvo galvenais redaktors, - raksta www.rbc.ru.

2013. gada 18. augustā G. Grīnvalda partneri Dāvidu Miranda aizturēja Londonas lidostā un deviņas stundas pratināja likuma par cīņu ar terorismu ietvaros.

Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras darbinieks Edvards Snoudens publiskoja slepenus dokumentus par vērienīgu telefonu zvanu un apmaiņas internetā izsekošanas programmu, nododot materiālus Lielbritānijas un ASV MIL. Augusta sākumā Krievija deva E. Snoudenam pagaidu patvērumu.


Написать комментарий