Britu pētnieks: Čērčils savas slavenās kara runas teicis, būdams dzērumā

foto: molomo.ru
foto: molomo.ru

Saskaņā ar pēdējo britu zinātnieku pētījumu bijušais Lielbritānijas premjerministrs Vinstons Čērčils savas runas Otrā pasaules kara laikā teica, būdams stiprā alkohola reibumā.

Profesors Ričards Tojs apgalvo, ka tieši tāpēc slavenā Čērčila runa „Viņu zvaigžņu stunda” neizraisīja vēlamo patriotisko efektu. Daudzi saprata, kādā stāvoklī ir orators, raksta ārvalstu mediji.

Pētnieks piebilst, ka dažreiz Čērčila runām bija pat pretējs efekts. Tās neizraisīja britos vēmi cīnīties un uzvarēt, bet tieši pretēji – noveda pie valdības kritikas un strīdiem par karu.

Tojs pētījuma gaitā analizēja valdības dokumentus, arhīva ierakstus un vienkāršu cilvēku dienasgrāmatas, un pats bija pārsteigts par rezultātiem.

"Es negribu teikt, ka Čērčila runas bija sliktas, bet secināju, ka, noklausoties tās, cilvēki ieslīga depresijā."

Toja teorijai ir vēl viens pierādījums – kāda žunnālista piezīmes, kas labprātīgi bija devies uz kara fronti, kur apkopoja kāda karavīra Džordža atmiņas.

Kā teikts žurnālista materiālos, Džordžs klausījās Čērčila runu 1942.gadā. Premjerministrs esot pateicis vairākas frāzes, izmantojot daudz lamuvārdu. Jebkurš normāls cilvēks būtu sapratis, ka viņš tikai pūš miglu acīs un ir neadekvātā stāvoklī, uzsver pētnieki.

Tojs piebilst, ka sabiedrības viedoklis par Čērčilu veidojās „pareizajā virzienā”, pateicoties medijiem, piemēram, vairākas no runām netika translētas televīzijas tiešraidē, det diktori tikai citēja atsevišķas frāzes.


Написать комментарий