Divi Mēneši pie debesīm nākamnedēļ – mīts vai patiesība?

foto: bankoboev.ru
foto: bankoboev.ru

Ik gadu parādās informācija, ka konkrētā augusta datumā pie debesīm būs vērojami divi Mēneši. 

Pareizāk sakot, mums jau zināmais Mēness un planēta Marss, kas Zemei pietuvojusies tik tuvu, ka ar neapbruņotu aci varētu likties – pie debesīm spoži spīd otrs Mēness.

Astronoms Dmitrijs Docenko portālam Kasjauns.lv skaidro, ka šāda parādība patiešām ir reāla, taču tautā izplatītā informācija, ka debesīs spoži spīdošais Marss patiešām atgādinās Mēnesi, nav īsti patiesa. „Marss Zemei pietuvojas ik gadu, taču reizēm pietuvošanās notiek daudz tuvāk, nekā tas paredzams šogad. Marsa izteiktā sarkanā krāsa ļauj redzēt to debesīs arī ar neapbruņotu aci, taču pēc Mēness tas gluži neizskatās. Cilvēki drīzāk, paceļot acis pret debesīm, varēs ievērot spožu sarkanu punktu, kas atgādinās nelielu zvaigzni. Taču, ielūkojoties visparastākajā teleskopā, varēs ieraudzīt dažādus reljefus, kas parastā gadījumā, kad Marss atrodas tālāk no Zemes, nav iespējams,” stāsta Docenko. 

Astronoms skaidro, ka ik reizi, kad pie debesīm ir vērojams kas neparasts, cilvēki mēdz interpretēt parādību dažādos veidos. Arī tas, ka šogad 27. augustā pie debesīm varēs redzēt divus Mēnešus, neesot patiess apgalvojums. 

Savukārt astronoms Ilgonis Vilks teic, ka tas viss ir izdomājums, jo planētu pietuvošanās Zemei esot ikdienišķa parādība. Un tam, ka notikšot šāds fenomens, nav pamata ticēt. „Lai gan Marsu pie debesīm var redzēt katru gadu konkrētā periodā, šobrīd tas vispār nav redzams.” Neesot pamata domāt, ka šis ir neizsakāmi fenomenāls notikums, jo Marss nekad nepietuvojoties Zemei tik tuvu, lai tas atgādinātu Mēnesi. 

Lai arī divus Mēness sirpjus pie debesīm neredzēsim, ir vērts pacelt acis pret debesīs, un pavērot nelielo spilgti sarkano punktu jeb Marsu. 


Написать комментарий