Psiholoģe: Sākot ar augusta vidu, skolēniem jāsāk pielāgoties skolas režīmam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc nedēļas 8 784 jaunie daugavpilieši atkal dosies uz skolu, iespējams, ne visi no viņiem ir noskaņojušies mācībām, tādēļ portāla Gorod.lv korespondente vērsās pie psiholoģes Jeļenas Podmišaninas, kura sniedza dažus labus padomus.

Viņa minēja, ka garas vasaras brīvdienas pozitīvi ietekmē bērnus. Pēc psiholoģes vārdiem, mācību gada garumā skolēniem esot pietiekami liela slodze.

„Labi, ka ir vasaras brīvlaiks, jo šajā laikā bērni var efektīvi atjaunot spēkus”, teica Jeļena Podmišanina.

Attiecībā uz skolēnu nevēlēšanos atgriezties pie mācībām, psiholoģe minēja, ka tas esot normāli: „Bieži vien ir grūti pārslēgties no viena darbības veida uz otru, no atpūtas – uz darbu. Tas notiek arī pēc parastām brīvdienām”.

Uz jautājumu, vai skolēniem būtu jāatsvaidzina zināšanas pirms jaunā mācību gada vai labāk tomēr tikai atpūsties, psiholoģe atzīmēja, ka ideālā gadījumā augusta vidū vajadzētu atkārtot skolā iegūtās zināšanas. Piemēram, sākumskolas skolēnam būtu labi atkārtot reizināšanas tabulu vai svešvalodas vārdus un gramatiku. Psiholoģe ieteica vasaras laikā lasīt grāmatas no skolā saņemtā ieteicamā daiļliteratūras saraksta.

„Tas ir grūti, bet augusta vidū būtu ieteicams sākt pielāgoties skolas režīmam – doties pie miega un mosties vienā un tajā pašā laikā, ievērot dienas kārtību. Visai reāli ir ievērot augstākminēto vismaz divas nedēļas pirms vasaras beigām”, pastāstīja Jeļena Podmišanina.

Runājot par pirmklasniekiem, psiholoģe uzsvēra, ka viņu sagatavošanas process ir atkarīgs no vecākiem: „Ir svarīgi pareizi noskaņot bērnu, lai viņš dotos uz skolu ar prieku un interesi, lai uztvertu to kā piedzīvojumu. Nedrīkst stāstīt bērnam, ka skolā viņu sagaida grūtības”.

Psiholoģe uzsvēra, ka nav jāpārdzīvo un jāstreso, ja vecākiem šķiet, ka bērns vēl neesot gatavs skolai, vasaras beigas labāk pavadīt ģimenes lokā, sniedzot bērnam mīlestību un atbalstu.


Написать комментарий