Krāslava iegādājas pirmo robotu profesionālās izglītības attīstībai Latvijā

foto: kraslava.lv
foto: kraslava.lv

Jau šajā mācību gadā Krāslavas novada dome un PIKC Rīgas Valsts tehnikuma teritoriālā struktūrvienība Krāslavā piedāvās topošajiem kokapstrādes speciālistiem apgūt Latvijas profesionālajā izglītībā unikālas tehnoloģijas, datorvadāmā robota – manipulatora, specifiku, līdz ar to paverot plašas iespējas konkurēt darba tirgū.

Mūsdienās cilvēka, datora un robota mijiedarbības rezultātā koksnes apstrādes process tiek ievērojami paātrināts un ļauj divu un triju dimensiju koka un metāla detaļas izgatavot bez tiešas cilvēka klātbūtnes.

Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas struktūrvienības vadītājs Arkādijs Petaško atzīst: "Roboti ir mūsu nākotne, to esam novērojoši, piedaloties kokapstrādes izstādēs Eiropā. Inovatīvās tehnoloģijas ienāk rūpniecībā arī Latvijā, attiecīgi aug pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka. Nav noslēpums, ka profesionāļi tiek labi atalgoti - Latgales reģionā attiecīgo darbinieku alga sākas no 700 latiem. Krāslavas novada dome un Rīgas Valsts tehnikums iet roku rokā ar laiku un, izmantojot Eiropas naudu, iegādājās pirmo robotu Latvijā, kas domāts profesionālās izglītības attīstībai."

Krāslavas novada domes un Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas līdzfinansētais projekts "EDUCATE FOR BUSINESS" aizsākās pirms gada un šovasar Krāslavā tika īstenota tā investīciju daļa, ieguldot gandrīz 140 000 eiro profesionālās izglītības infrastruktūrā. Tehnikumam ne tikai tika iegādāts vērtīgais darbagalds, bet arī datortehnika un aprīkojums profesionālo mācību priekšmetu pilnvērtīgai apguvei.

"Aiz darbagalda dūkoņas slēpjas zinoša cilvēka darbs sarežģītās datorprogrammās," stāsta Ivo Lipste, SIA "Colla" - tehnoloģiju piegādātāja, pārstāvis. "Tāpēc pirmie iemaņas darbam ar robotu šovasar apguva tehnikuma mācībspēki un jau septembrī dalīsies tajās ar audzēkņiem." Studentu ērtībai šobrīd uzsākts darbs pie apmācību video rullīšu sērijas izveides par speciālajām datorprogrammām un robota – manipulatora darbības specifiku.

Izglītības un sadarbības komponente ir svarīgākā projekta daļa. Tā sekmē projekta mērķi - veidot Latvijas un Lietuvas pašvaldību, profesionālās izglītības iestāžu, uzņēmumu sadarbības platformu jaunās paaudzes konkurētspējas un darba ražīguma sekmēšanai.

Pēdējā gada laikā noritēja vairākas starptautiskās studentu un skolotāju pieredzes apmaiņas vizītes un darba prakses. Krāslavas studenti apguva kokapstrādes pieredzi Utenas rajonā, savukārt lietuvieši – Krāslavas novadā, SIA "Varpa". Jaunieši atzina, ka iepazīšanās un kopīgs darbs ar uzņēmumu vadītājiem rosināja interesi kļūt par veiksmīgu uzņēmēju.

Studentu uzņēmējdarbības prasmju sekmēšanai, septembrī Krāslavas novada dome uzsāka mentoringa programmu, kuras ietvaros divi daudzsološākie tehnikuma studenti saņems mentora (skolotājs, uzņēmējs, atbalsta persona) konsultācijas par uzņēmējdarbības reģistrēšanu un nodokļu sistēmu Latvijā, inovācijām, mārketinga viltībām un fiansējuma piesaisti savu ideju īstenošanai. Jaunieši mācību gada laikā izstrādās un prezentēs biznesa plānus savas uzņēmējdarbība attīstībai.

"Spraigi rit darbs arī šobrīd," stāsta projekta vadītāja Julianna Moisejenkova, "strādājam visi, gatavojoties skolu prezentācijai Lietuvā septembrī. Projekta īstenošanas komanda ir pievērsusies informatīvā bukleta izveidei par PIKC RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības darbību, iespējām un iecerēm. Skolu prezentēs arī tehnikuma studenti, demonstrējot savus darbus. Milzīgs ieguvums ir iegādātais robots, taču jau tagad redzam, ka apmācību procesu var pilnīgot, iegādājoties 3D skeneri. Izmantojot izdevību, aicinu visus interesentus pievienoties studentu pulkam jau šogad!"

Kā ziņots iepriekš, projekta "Educate for business" mērķa sasniegšanai apvienojušās sešas institūcijas - biedrība Eiroreģions "Ezeru zeme", Viduslatgales un Austrumlatgales profesionālās vidusskolas, Alantas tehnoloģiju un biznesa skola, Utenas rajona pašvaldība un Krāslavas novada pašvaldība. Kopējais projekta budžets ir gandrīz 800 000 eiro, no tiem Krāslavas novada domes budžets sastāda 155 494 eiro (85% finansē ERAF, 10% Krāslavas novada pašvaldība un 5% valsts), projekts noslēgsies 2014. gada pavasarī.



Написать комментарий