Jēkabpils novada privātmāju iedzīvotājiem jāsāk uzstādīt ūdens skaitītājus 1

foto: latgaleslaiks.lv
foto: latgaleslaiks.lv

Jēkabpils novadā vairākās pagastu pārvaldēs plānots paaugstināt ūdensapgādes un kanalizācijas tarifus.

Taču vairākos pagastos pārmaiņu šajā ziņā nebūs. Tas darīts tādēļ, lai izlīdzinātu dažādos pagastos atšķirīgos komunālo maksājumu tarifus. Kā zināms, iedzīvotāji par vairākiem pakalpojumiem maksā mazāk, nekā ir šo pakalpojumu faktiskās izmaksas.

Atlikušo daļu būtībā dotē pašvaldība. Vairākos pagastos šajā ziņā vērojama milzīga neproporcionalitāte, piemēram, iedzīvotāji par pakalpojumu maksā mazāk nekā 15% no tā faktiskās vērtības. Daudzviet arī pakalpojumi sadārdzinājušies pēc realizētajiem ūdenssaimniecību modernizācijas projektiem, jo tagad ir uzlabojusies piegādājamā dzeramā ūdens kvalitāte.
Novada pašvaldība pakāpeniski virzās uz to, lai visos pagastos tiktu piedāvāti augstvērtīgi pakalpojumi iedzīvotājiem un tie maksātu vienādi visā novada teritorijā.

"Mēs joprojām ejam ar lielu dotāciju, bet jāpalīdz iedzīvotājiem ir. Taču virziens uz šo izmaksu izlīdzināšanu novadā tiek ievērots. Būtībā runa ir par vidēji ap 70% pakalpojumu dotēšanu no pašvaldības puses. Ir arī nesakritības starp saražoto un tīklā novadīto dzeramo ūdeni, piemēram, mēs nezinām, kur paliek ap trešdaļu ūdens šajā posmā Dignājā" skaidroja novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Vanags.

Turpmāk Jēkabpils novadā arī individuālo māju iedzīvotājiem nāksies iegādāties ūdens skaitītājus, bet pašvaldībai piederošajām daudzdzīvokļu mājām tos uzstādīs pagastu pārvaldes, jo no šī gada 1. decembra, ja nebūs uzstādīti skaitītāji un netiks maksāts par reālo ūdens patēriņu, pašvaldība sāks izmantot no jauna pieņemtās ūdens patēriņa normas. Tās deputāti grasās apstiprināt diezgan lielas — 195 l ūdens uz vienu iedzīvotāju diennaktī jeb 6 m3 mēnesī, proporcionāli nosakot arī kanalizācijas izmaksas. Dzīvnieku patēriņam normas paliks iepriekšējās. Tajās pašvaldībās, kur nesen realizēti ūdenssaimniecību modernizācijas projekti, ūdens skaitītāji jau ir uzstādīti.

"Jā, šī norma, ko novadā pieņemsim, ietekmē privātmāju iedzīvotājus, taču varu tikai mudināt uzstādīt skaitītājus, lai varētu kontrolēt ūdens patēriņu. Norma varbūt ir liela, taču valstī visur patlaban virzās uz stingrāku dzeramā ūdens uzskaiti arī laukos, turklāt likums atļauj uzlikt līdz pat 10 m3 ūdens patēriņa normu vienam cilvēkam mēnesī. Tāpēc jāliek skaitītāji, jo daudzviet laukos gan dzesē pienu, gan ir iespēja dzirdīt lopus un laistīt dārzu. Tas viss ir vajadzīgs, tikai par to ir arī jāmaksā. Arī katlumājās būs jāveic saražotā siltuma uzskaite" izskaidroja pašvaldības izpilddirektors Jānis Subatiņš.

Daži deputāti vaicāja, kāpēc govīm noteikts tik liels ūdens patēriņš? Tika paskaidrots, ka tas minēts Pārtikas un veterinārā dienesta normās, un vēlreiz iedzīvotāji tika mudināti uzstādīt ūdens skaitītājus, lai varētu maksāt par reālo ūdens patēriņu.


Написать комментарий

Ja nav ūdens vads,tad kāds skaitītājs? Ūdens no avota vai akas.