Maskavas mēra vēlēšanās uzvar Putina atbalstītais Sobjaņins

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Krievijas galvaspilsētā Maskavā nedēļas nogalē aizvadītas mēra vēlēšanas, kuru ietvaros par pilsētas galvu kļuvis Sergejs Sobjaņins, saņemot 51% no kopējām vēlētāju balsīm.

Sobjaņina lielākais konkurents Aleksejs Navaļnijs saņēma 27% balsu. Tikmēr kopumā vēlēšanās piedalījās vien 32% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Kā uz vietas novērojuši Latvijas Radio 4 korespondenti, vēlēšanu nakts Maskavā bijusi nemierīga. Līdz pašam rītam turpinājies konflikts starp vēlēšanu novērotājiem – sabiedriskā palāta apgalvo, ka pārkāpumu balsu skaitīšanas procesā tikpat kā nav bijis, kamēr opozicionāra Navaļnija štābā norāda uz apjomīgu protokolu viltošanu.

Navaļnijs paziņoja, ka neatzīs vēlēšanu rezultātus un pieprasa otro vēlēšanu kārtu.

Vienlaikus, neskatoties uz gala rezultātu, Krievijas opozīcijai šī nakts noteikti atnesa uzvaru, spriež mediji. Aļeksejs Navaļnijs uzsāka priekšvēlēšanu kampaņu ar reitingu 7%, un vēlēšanu rezultāts ir vismaz trīsreiz lielāks.

Sergejam Sobjaninam ir pretēja situācija: vasaras sākumā viņu atbalstīja 80% maskaviešu, bet nobalsoja uz trešdaļu mazāk. Daudzi Latvijas Radio satiktie eksperti nenoliedz – tas nozīmē, ka protesta kustība Maskavā sit augstu vilni un turpmāk, iespējams, tikai augs.

Tam gan nepiekrīt Maskavas pilsētas domes priekšsēdētāj, kura ieskatā, Sobjaņins trijos gados ir paveicis milzīgu darbu, ieguvis maskaviešu atbalstu un reitingu kritums ir vienkārši sociologu kļūda.

Tiek atzīmēts, ka Navaļnija atbalstītāji plāno pulcēties uz protesta akciju pirmdienas vakarā. Politiķa štābs gan paziņojis, ka neuzņemsies atbildību par opozicionāra atbalstītāju rīcību.



Написать комментарий