Zinātnieki noskaidroja, ka pretsāpju līdzekļu lietošana pastiprina sāpes

foto: hayleyhobsonblog.com
foto: hayleyhobsonblog.com

Bostonas Starptautiskajā kongresā, kurš tika veltīts galvassāpju problēmai, iepazīstināja ar pētījumu rezultātiem, saskaņā ar kuriem pretsāpju līdzekļi pastiprina sāpju sajūtu, ziņo FederalPost.

Austrālijas Adelaidas Karaliskā hospitāļa pētnieki pamanīja, ka pacienti, kuri lieto kodeīnu kā līdzekli pret galvas sāpēm, sūdzējās par noteiktās ārstēšanas neefektivitāti un sāpju pastiprināšanos.

Pēc Adelaidas Karaliskā hospitāļa profesora Pola Rolana vārdiem kodeīns tika plaši izmantots kā pretsāpju līdzeklis jau simts gadus, kaut gan tā efektivitāte nebija pierādīta laboratorijas apstākļos.

„Kodeīna izmantošanu nekontrolē tik rūpīgi kā morfīna lietošanu, kā rezultātā šīs zāles kļuva ļoti populāras”, - paskaidro Rolans. Tomēr pēc kodeīna saturošu preparātu lietošanas pacientu galvassāpes tikai pastiprinās, tādēļ mēs nolēmām, ka pienācis laiks pārbaudīt un noskaidrot, vai tik tiešām tas ir tik efektīvs”.

Veicot analīzes, zinātnieki noskaidroja, ka kodeīns, kurš ietilpst vairākuma pretsāpju līdzekļu sastāvā, tāpat kā nurofēns plus un solpadeīns paaugstina jūtīgumu pret sāpēm.

„Jo biežāk jūs lietojat zāles ar kodeīnu, jo vairāk paaugstinās jūsu jūtīgums pret sāpēm, tādēļ jūs nekad nepanāksiet vēlamo atvieglojumu, - akcentē pētniece Džakinta Džonsone. – Ilgtermiņa perspektīvā tas noved tikai pie problēmas pasliktināšanās, bet ne pie atbrīvošanās no tās”.

Zinātnieki atzīst, ka iegūtie dati neiepriecinās gan cilvēkus, kuri cieš hroniskas sāpes, gan arī ārstus, kuriem nāksies atrast alternatīvus ārstēšanas paņēmienus.

Diemžēl šādas kodeīna īpašības satrauks pacientus, kuri ir spiesti regulāri lietoy pretsāpju līdzekļus, un radīs grūtības speciālistiem, kuri mēģina sastādīt pareizu ārstēšanas plānu, - saka Pols Rolans. – Mēs veiksim papildpētījumus, lai galīgi tiktu skaidrībā par kodeīna lietošanas sekām”.

Kā atzīmē Lielbritānijas tabloīds Daily Mail, agrāk ārsti ieteica nedot kodeīnu bērniem līdz 12 gadu vecumam, jo šis līdzeklis var kļūt par nopietnu blakusefektu iemeslu, tai skaitā arī elpošanas pārtrūkšanai.


Написать комментарий