Ķīna plāno nomāt Ukrainā trīs miljonus hektāru lauksaimniecības zemes

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ķīna plāno uz 50 gadiem nomāt trīs miljonus hektāru lauksaimniecības zemes Ukrainā, lai nodrošinātu ar pārtiku savu iekšējo tirgu, ziņo "Vesti Finance".

Sākotnēji Ķīnas valsts uzņēmums "Xinjiang Production and Construction" plāno nomāt 100 000 hektāru no Ukrainas agroholdinga "KSG Agro", bet cer paplašināt savu darbību līdz trīs miljoniem hektāru.

Pirmās Ķīnas fermas parādīsies Dņepropetrovskas apgabalā, bet vēlāk arī Krimā. Nomnieki plāno izbūvēt irigācijas sistēmas un apūdeņot nomātās platības. Sākotnējais investīciju apjoms varētu sasniegt 2,6 miljardus ASV dolāru (aptuveni 1,3 miljardi latu).

Laikraksts "South China Morning Post" vēsta, ka pēc dažiem gadiem Ukraina kļūs par lielāko ārvalstu pārtikas ražotāju Ķīnas tirgum. 
2009.gadā Ķīna izmantojusi aptuveni divus miljonus lauksaimniecības zemes ārvalstīs, lai audzētu produkciju savam patēriņam. Iepriekš gan Ķīna iegādājusies vai nomājusi zemi galvenokārt Dienvidamerikā.

Ķīna ir lielākā valsts pasaulē pēc iedzīvotāju skaita, un pieprasījums pēc pārtikas precēm šajā valstī nemitīgi pieaug. Pērn Ķīna importējusi gandrīz 14 miljonus tonnu graudaugu un miltu, kas ir par 150% vairāk nekā 2011.gadā.


Написать комментарий