Kā ir pareizi – eiro vai euro?

foto: dw.de
foto: dw.de

Eiropas vienotās valūtas nosaukums ir euro. 

Taču ikdienas saziņā Latvijā varam lietot vārdu eiro. Arī citās valodās euro ir atrasts alternatīvs nosaukums, piemēram, ευρώ, euró, evro, ewro, евро.

Eiropas Savienības (ES) vienotās valūtas euro nosaukumu Eiropadome apstiprināja 1995. gada decembrī Madridē, pieņemot lēmumu 1999. gada 1. janvārī ieviest vienoto valūtu kā bezskaidras naudas norēķinu vienību. Valsts valodas centrs skaidro, ka Latvijā saskaņā ar regulu Par euro ieviešanu un Euro ieviešanas kārtības likumu valūtas nosaukums ir euro. Tomēr tas neliedz ikdienas saziņā lietot pierasto nosaukumu – eiro.

Latvija gan nav vienīgā valsts, kas ES vārdu euro pielāgojusi ausīm tīkamākai formai. Slovēnija, kas eiro ieviesa 2007. gadā, to sauc par evro. Arī Lietuva un Ungārija, kuras pagaidām neforsē pievienošanos eirozonai, šo valūtu dēvē sev ērtāk izrunājamā veidā. Lietuvā var dzirdēt euras vārdu, savukārt ungāri publiskajā telpā raksta euró.

Eiroparlamenta deputāte no Latvijas Inese Vaidere, kura ikdienā tiekas ar deputātiem no 28 ES valstīm, bieži ir dzirdējusi euro vārda visdažādākās variācijas, jo katrā valodā šo vārdu izrunā dažādi.

«Angļu, vācu un daudzās citās valodās vārda euro rakstība neatšķiras no oficiālā Eiropas vienotās valūtas nosaukuma, atšķirība ir tikai izrunā. Tāpēc viņiem nebija šādas problēmas kā Latvijā, kur vārds euro, kas ir jāizrunā tā, kā tas ir rakstīts, neizklausās latviešu ausij visai tīkami. Latvijai izdevās panākt duālismu, proti, sarunvalodā mēs drīkstam lietot eiro, savukārt likumos un tajos dokumentos, kur to prasa likums, jāraksta euro. Tomēr tas rada zināmas neērtības, jo nereti iedzīvotājiem un uzņēmējiem rodas šaubas, kurš nosaukums kurā situācijā ir jālieto. Man šķiet, ka Latvijas valdībai pirms desmit gadiem, kad par šiem jautājumiem tika spriests, vajadzēja vairāk cīnīties, lai panāktu atļauju arī tiesību aktos lietot vārdu eiro vai arī aizstāt to ar EUR – starptautiski pieņemtu kodu,» Neatkarīgajai sacīja I. Vaidere.

***

Oficiālais eiro apzīmējums visās ES valstīs

Oficiālos dokumentos, likumos euro

Valūtas kods EUR

Grafiskais simbols €


Написать комментарий