Francijā pastiprinās nacionālistiskais noskaņojums: premjers–sociālists atbalstīja čigānu geto izveidošanu Parīzē

foto: Global Look Press
foto: Global Look Press

Francijas pamatiedzīvotāji demonstrē arvien lielāku neapmierinātību ar pastāvošās varas politiku. Tā rezultātā Francijas pilsētā Briņolē vietējo vēlēšanu otrajā kārtā balsu skaita vairākumu – 53% ieguva ultralabējās partijas „Nacionālā fronte” (FN) kandidāts Lorans Lopess.

Kaut gan Briņole ir neliela pilsēta (ap 20 tūkst. iedzīvotāju), partija un MIL novērtēja šo uzvaru kā simbolisku, kura dod nacionāļiem izredzes cīņā par varu 2014. gada marta reģionālajās un jūnija Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Gatavību ieklausīties viņu viedoklī jau demonstrē pagaidām valdošie sociālisti. Tā, pie viņu skaita piederošais valsts premjerministrs Žans Marks Ero paziņoja, ka neiebilst pret labējo iniciatīvu elitārā Parīzes 16. apgabalā izveidot speciālu apmetni čigāniem, ziņo laikraksts Le Figaro.

Ar šādu iniciatīvu uzstājās Francijas parlamenta apakšpalātas „Kreisās frontes” (Front de gauche, FG) deputāti. Viņiem ir nodoms šo jautājumu iekļaut Parīzes mērijas 14. un 15. oktobra sēdes dienas kārtībā. Atbildot uz jautājumu par šo iniciatīvu, premjers vairākas reizes atkārtoja: „Kādēļ gan ne?”. Pēc viņa vārdiem nav iemeslu atteikties no šādas idejas, ja šajā teritorijā kompakti būs izvietoti mājokļi, skolas, medicīnas dienesti, kā arī iestādes, kurās čigāni varēs strādāt.

16. apgabals Parīzē ir viens no prestižākajiem. Tajā dzīvo daudzi turīgi franči un ārzemnieki. Turklāt apgabala teritorijā atrodas vairākas diplomātiskās misijas, tais skaitā arī Krievijas Federācijas vēstniecība, atgādina "Интерфакс".

No čigānu 2010. gadā Francijā sarīkoto nemieru laika, kam sekoja bijušā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī atbalstītais rīkojums par rumāņu un bulgāru izcelsmes čigānu deportāciju, šī tēma joprojām ir aktuāla Francijas sabiedriskajā domā, atzīmē radio "Голос России". Un ir acīmredzams, ka franči ir neapmierināti ar pastāvošās varas pasākumiem.

Piemēram, Briņoles vēlēšanās valdošie sociālisti neiekļuva pat vēlēšanu otrajā kārtā. Otro vietu ieguva labēji centriskās partijas „Tautas kustības atbalsta savienība” (UMP) pārstāve Katrīna Delzēra – 46,1%. Šī partija apvieno bijušā prezidenta Nikolā Sarkozī piekritējus. Kopumā vēlēšanu rezultāti rāda, ka vēlētāji sāk dot priekšroku labējiem spēkiem. Pēdējās vēlēšanas rāda, ka nākamajās vēlēšanās par „Frontes” pārstāvjiem ir gatava balsot gandrīz viena ceturtdaļa pilsoņu.

Tai pašā laikā esošā prezidenta Fransuā Olanda („Sociālistiskā partija”) reitings turpina samazināties. Bet nacionālistu reitings pieaug un jau pārsniedz sociālistu reitingu par 5 punktiem. Par viņu atbalstu nesen izteicās arī visā pasaulē pazīstamais aktieris Alēns Delons. Intervijā viņš vainoja „Sociālistisko partiju” mēģinājumos aizklāt savu bezdarbību ar skaļiem vārdiem un atklāti aicināja uzticēt varu valstī „Nacionālajai frontei”, ziņo newsru.com.


Написать комментарий