Dagdas novada tūrisma uzņēmēji un folkloras kopa «Olūteņi» tika apbalvoti ar kultūras zīmi “Latviskais mantojums”

foto:
foto:

24. oktobrī Dagdas folkloras kopa „Olūteņi” un vēl 15 lauku tūrisma uzņēmēji tika apbalvoti ar kultūras zīmi "Latviskais mantojums", ziņo Dagdas novada portāls.

Šī bija jau otrā reize šogad, kad tūrisma uzņēmējiem tika piešķirta šī godalga. Zīmes svinīgā pasākumā tika pasniegtas "Lauku ceļotāja" 20 gadu svinību ietvaros, kas norisinājās Igates pilī, Limbažu novadā.

Kultūras zīme „Latviskais mantojums” izveidota pēc „Lauku ceļotāja” iniciatīvas, lai godinātu un rādītu latviskās kultūras un sadzīves mantojumu, kas dzīvo mūsdienās un nav sastindzis muzeju plauktos. Latviskā mantojuma zīmes uzdevums – saglabāt latviskās identitātes saikni ar mūsdienu dzīvi, demonstrējot to tūrismā.

Pēc šīs zīmes varēs atpazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, svinēt latviskos svētkus. Latviskā mantojuma zīmi saņems naktsmītnes, lauku saimniecības, amatnieki, lauku krodziņi, latvisko tradīciju pasākumu rīkotāji un vadītāji, muzeji, kolekcijas, prasmju un arodu zinātāji (maizes cepēji, audēji, bitenieki, keramiķi, kalēji, pirtnieki, jumtu licēji, teicēji, dziesminieki, u.c.). Zīmes uzdevums ir popularizēt un saglabāt kultūras mantojumu, to aktīvi lietojot un padarot saprotamu mūsdienu cilvēkam. 

Latviskā mantojuma zīme tiek piešķirta kopš 2013.gada sadarbībā ar LR Kultūras ministriju un Latvijas Pašvadību savienību.


Написать комментарий