NATO virspavēlnieks: NATO ir svarīgi mācības iekļaut jaunākās partnervalstis

foto: Gatis Dieziņš, RJC
foto: Gatis Dieziņš, RJC

Baltija un Latvija ir gatava NATO vērienīgākajām militārajām mācībām šajā reģionā, intervijā Latvijas Radio atzina NATO spēku virspavēlnieks Eiropā, ģenerālis Filips Brīdlovs.

NATO ir svarīgi šādās mācībās iekļaut tieši jaunākās partneres, skaidro ģenerālis Brīdlovs. Viņš arī norāda, ka tas atklāti skaidrots arī Krievijai.

NATO mācības tiek plānotas trīs gadu ciklā un par nākammēnes plānotajiem manevriem "Steadfast Jazz 2013" un "Baltic Host" lēmumi pieņemti jau pirms vairākiem gadiem. Parasti rīkot mācības savā teritorijā dalībvalstis piedāvā pašas un tā tas bijis arī Baltijas gadījumā.

"Baltijas valstis ir brīnišķīgas namamātes un viss nevainojami iederas," Latvijas Radio teica Brīdlovs.

Brīdlovs uzsvēra, ka mācības nav vērstas nevienas valsts virzienā un Krievijai par tām nebūtu jāstraucas. Vērot mācības aicināti arī Krievijas pārstāvji. Pagaidām gan nav zināms vai viņi ieradīs.

Kā ziņots, ka no 2.novembra līdz 9.novembrim Latvijā un Polijā norisināsies NATO un tās partnervalstu mācības "Steadfast Jazz 2013", kurās paredzēts apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus. Mācībās piedalīsies vairāki tūkstoši dalībnieku no gandrīz visām NATO dalībvalstīm.

Mācības tiks apvienotas un notiks vienlaicīgi ar mācībām "Baltic Host", kuru mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta sniegšanā.

Latvijā, Ādažu bāzē, kā arī citos štābos alianses dalībvalstīs norisināsies komandvadības mācības, savukārt Dravsko Pomorskes mācību poligonā Polijā notiks lauka vingrinājums. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā būs oficiāli sertificēts vadīt apvienotās NATO operācijas nākamajā gadā.


Написать комментарий