Āboltiņa: Latvijas un Gruzijas labo attiecību pamatā ir intensīvs politiskais dialogs un aktīvie kontakti starp iedzīvotājiem

foto: saeima.lv
foto: saeima.lv

„Latvijas un Gruzijas labo attiecību veidošanas pamatā ir intensīvs politiskais dialogs un aktīvie kontakti starp abu valstu iedzīvotājiem.

Latvija kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts vienmēr ir atbalstījusi Gruziju tās reformu īstenošanas procesā, un Gruzija ar mūsu valsts atbalstu var rēķināties arī turpmāk.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, pirmdien, 4.novembrī, Saeimas namā tiekoties ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Usupašvili (David Usupashvili), ziņo Saeimas preses dienests.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa uzsvēra Gruzijas un Eiropas Savienības (ES) divpusējo attiecību padziļināšanu, akcentējot Asociācijas līguma parafēšanas nozīmi gaidāmajā Austrumu partnerības samitā Viļņā, kas pavērtu jaunas iespējas Gruzijas un ES sadarbībai ekonomikā un vienlaikus veicinātu ilgtspējīgu valsts attīstību.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas gatavību darīt visu iespējamo, lai Gruzijas progress, tuvinoties ES vērtībām, tiktu novērtēts ES. „Mūsu valsts ir attīstījusi sadarbību ar citām valstīm virknē formātos, un līdz šim tajos vienmēr esam akcentējuši Austrumu partnerību,” teica Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot neseno dalību Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē, kurā tieši Austrumu partnerība bija viens no galvenajiem darba kārtības jautājumiem.

„Viļņas samits būs pagrieziena punkts Eiropas Savienības attiecībās ar austrumu kaimiņiem, un Latvija cer, ka Gruzija būs viena no līderēm. Mūsu valstij tas ir būtiski gan kā aktīvai Austrumu partnerības atbalstītājai, gan tāpēc, ka Latvija kā prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusgadā plānojusi organizēt Austrumu partnerības samitu,” teica S.Āboltiņa.

Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Latvijas un Gruzijas diplomātiskās attiecības raksturoja kā produktīvas, kuras aizvien turpina attīstīties. Austrumu partnerības kontekstā D.Usupašvili teica, ka Gruzija tuvojas savam mērķim – būt integrētai ES, vienlaikus akcentējot, ka tas ir ne vien daudzu gadu darbs, bet arī Latvijas kā sadarbības partnera un atbalstītāja nopelns. Tikšanās laikā puses bija vienisprātis – veiksmīgā sadarbība Austrumu partnerības ietvaros ir jāturpina arī pēc gaidāmā Viļņas samita.

Sarunā S.Āboltiņa uzsvēra, ka Latviju un Gruziju vieno lieliskas parlamentārās attiecības, to apliecina arī abu valstu parlamentos izveidotās deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentāriešiem un regulārā vizīšu apmaiņa.

„Esmu pārliecināta, ka Latvijas un Gruzijas pozitīvās divpusējās attiecības politiskā līmenī var kalpot par pamatu praktiskas sadarbības veicināšanā, tostarp ekonomikā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka „mums tam ir visi priekšnoteikumi, tostarp aktīvas vēstniecības Rīgā un Tbilisi”.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Gruzijas sadarbība ar ES un NATO. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja: „Latvija atzinīgi vērtē Gruzijas valdības iesaistīšanos Eiropas un eiroatlantiskajā integrācijā un Gruzijas reformu īstenošanas un korupcijas apkarošanas progresu.”

Vienlaikus S.Āboltiņa apliecināja, ka Latvija redz Twinning programmu kā nozīmīgu platformu sadarbībai starp abu valstu institūcijām un ekspertiem dažādās jomās, un apliecināja Latvijas gatavību dalīties uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja apsveica Gruziju ar nupat notikušajām prezidenta vēlēšanām.

D.Usupašvili vizītes laikā Saeimas namā abu valstu parlamentu priekšsēdētāji piedalījās Latvijas un Gruzijas diplomātisko attiecību divdesmitgadei veltītas pastmarkas dizaina prezentācijā.


Написать комментарий