Laikraksts: Veidos slepenu riskanto personu sarakstu, liedzot dibināt uzņēmumus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nākamgad fiziskas personas, kuras nokļūs riskanto personu reģistrā, nevarēs kļūt par jaundibinātu uzņēmumu īpašniekiem un amatpersonām, ziņo laikraksts "Dienas Bizness".

To paredz Saeimas apstiprinātie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Uzņēmēji atbalsta ideju izslēgt no spēles visu veidu "pseidoīpašniekus" un "pseidopriekšsēdētājus", kuri savu parakstu uz dokumentiem uzšņāpj par dažiem latiem, tomēr vienlaikus viņi norāda uz vairākiem riskiem, kad tā dēvētajā melnajā sarakstā var nokļūt arī normāli cilvēki, kuru uzņēmējdarbība bijusi neveiksmīga un kuru adrese būs riskanto adrešu reģistrā.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone "Dienas Biznesā" skaidro, ka "labticīgam nodokļu maksātājam nav pamata satraukumam, jo ne tā amatpersonas, ne viņš pats tajā nokļūt nevar". Vienlaikus VID vadītāja uzsver, ka melnajā sarakstā iekļautie neko nevarēs reģistrēt Uzņēmumu reģistrā.

Skeptisks par iespēju bez tiesas sprieduma - tikai ar VID lēmumu - konkrēto personu ievietot riskanto personu reģistrā un tādējādi liegt tai kļūt par uzņēmuma īpašnieku vai amatpersonu ir komerctiesību eksperts, zvērināts advokāts Aivars Lošmanis, aicinot jautājumus par to uzdot konstitucionālo tiesību zinātājiem.

Laikraksts atgādina, ka par šo grozījumu projektu un tajā iekļautajām normām bažas Saeimas atbildīgajai komisijai izteica arī tiesībsargs Juris Jansons.

VID līdz 2013. gada janvārim ir apzinājis 51 riska adresi, kura ir uzņēmumu juridiskā adrese un kurās konstatēts - saimniecisko darbību tajās nevar veikt. Šobrīd ir apzināti 2008 uzņēmumi, kas par savu juridisko adresi reģistrējuši tieši šīs adreses, vēsta laikraksts.


Написать комментарий