Standard & Poor’s pazemina Francijas kredītreitingu

foto: atravel.lv
foto: atravel.lv

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s samazinājusi Francijas kredītreitingu, jo uzskata, ka valsts prezidenta Fransuā Olanda īstenotajai politikai neizdosies veicināt izaugsmi un uzlabot valsts finanses, raksta Bloomberg.

Valsts ilgtermiņa ārvalstu un vietējās valūtas reitings pazemināts par vienu pakāpi no AA+ līdz AA, bet reitinga perspektīva noteikta stabila. Augstāko reitingu Francija zaudēja pērnā gada janvārī.

Reitinga pazeminājums norāda uz Eiropas otras lielākās ekonomikas atveseļošanās bremzēšanos finanšu krīzes un recesijas rezultātā.

Francijas prezidents nav spējis mazināt Francijas konkurētspējas kritumu ar izmaiņām darbaspēka likumos un nodokļos, jaunākajā ziņojumā norādījusi arī Eiropas Komisija.

«Reitinga pazeminājums atspoguļo mūsu uzskatu, ka Francijas valdības pašreizējā pieeja budžeta un strukturālajām reformām, kas attiecas uz nodokļiem, pakalpojumu un preču, kā arī darba tirgu, nespēj veicināt Francijas vidēja termiņa izaugsmes perspektīvas,» norādījusi reitingu aģentūra. «Tāpat Francijas fiskālā elastība ir ierobežota un mēs redzam, ka valdība nespēj ievērojami samazināt kopējos tās tēriņus,» norāda aģentūra.

Francijas finanšu ministrs Pjērs Moskoviči kritizējis reitinga samazinājumu kā neatbilstošu un aizstāvējis prezidenta politiku kā spēcīgu mēģinājumu atjaunot ekonomikas veselību. Pēdējā gada laikā viņš ir samazinājis darbaspēka nodokļus, atvieglojis darba likumus, lai padarītu vieglāku darbinieku pieņemšanu un paildzinātu darbinieku darba gaitas.

Fitch Ratings samazināja iepriekšējo Francijas AAA reitingu jūlijā, savukārt Moody’s Investors Service samazināja reitingu no Aa1 līdz Aaa pērnā gada novembrī.

Eiropas Komisija prognozē, ka valsts IKP šogad pieaugs par 0,2%, bet nākamgad – par 0,9%, savukārt 2015. gadā tiek gaidīts 1,7% liels kāpums. 


Написать комментарий