Zinātnieki: Ļoti spēcīgs Saules uzliesmojums šajās dienās var izsaukt spēcīgas magnētiskās vētras

foto: zavalinka.in
foto: zavalinka.in

Paaugstinātā Saules aktivitāte arvien pieaug. Piektdien no rīta Krievijas zinātnieki fiksēja irraditātes uzliesmojumu, kuru astronomi pieskaitīja pie augstākās stipruma klases, – ziņo eurosmi.ru.  

Ļoti spēcīgs X klases Saules uzliesmojums tika fiksēts piektdien no rīta plkst. 08:26 pēc Maskavas laika. Par to RIA „Novosti” paziņoja Krievijas Hidrometeoroloģijas pārvaldes Lietišķās ģeofizikas institūta darbinieki.

Tādēļ zinātnieki neizslēdz varbūtību, ka pēc vairākām dienām uz Zemes gaidāma magnētiskā vētra. „Kas attiecas uz ģeomagnētiskajām perturbācijām, jāgaida SOHO Saules observatorijas dati, lai saprastu, kāda bija koronārā plazmas izplūde”, – atzīmēja Krievijas Hidrometeoroloģijas pārvaldes Lietišķās ģeofizikas institūta ģeofiziķi.

Atgādināsim, ka agrāk ASV astrofiziķi ziņoja par anomālu Saules aktivitātes paaugstināšanos, kura ir novērojama no 22. oktobra. Zinātnieki to izskaidro ar lielu Saules plankumu grupu 1890, kuri spēj izmest spēcīgu koronārās plazmas izplūdi. Šāds starojums spēj radīt pašsajūtas pasliktināšanos cilvēkiem, kuri ir atkarīgi no meteoroloģiskajiem apstākļiem, kā arī radīt satelīta navigācijas ierīču darba traucējumus.


Написать комментарий